Autor: Hina/CroExpress

Hrvatsko-slovenski film ‘Kosac’ Zvonimira Jurića danas će imati međunarodnu premijeru na 39. Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a svjetsku premijeru na tom će festivalu u subotu imati i dansko-hrvatsko-švedski film ‘Itsi Bitsi’ Olea Christiana Madsea koji je sniman u Hrvatskoj.
Oba se filma prikazuju u selekciji Suvremena svjetska kinematografija, u koju je uvršteno 56 filmova, ‘snažnih priča s globalnom perspektivom’, među kojima su i nova ostvarenja Naomi Kawase, Bruna Dumonta, Celine Sciamme, Shlomija i Ronit Elkabetz, Melanie Laurent, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

S radnjom smještenom ‘negdje u Slavoniji tijekom jedne noći’ u ‘Koscu’ se isprepliću tri priče, prema scenariju Jelene Paljan i Zvonimira Jurića, koji kaže kako je najprije želio snimati u noći, u ravnici jer ‘svijet po noći ima nejasnije obrise, rastvara se, krhkiji je, sjenovitiji’.

‘Tema dođe kasnije, ona je u službi noći. Prvo tama a onda likovi na tom tamnom horizontu, u ovom slučaju vojni veteran, žena na cesti, radnik na pumpi, policajac. Htio bih da se ovaj film osjeća, ne mora se nužno razumjeti’, ustvrdio je.

Jurićev film osvojio je na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu Zlatne Arene za kameru (Branko Linta), najbolju glavnu mušku ulogu (Ivo Gregurević) i sporednu mušku ulogu (Igor Kovač) te ‘Oktavijana’ Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji film u nacionalnoj konkurenciji.

Uz nagrađene glumce u filmu glume još Mirjana Karanović, Nikola Ristanovski i Lana Barić, montažeri su Dubravka Turić i Tomislav Pavlic, scenograf Ivan Veljača, kostimografkinja Ivana Zozoli Vargović, a zvuk potpisuje Julij Zornik.

Film je nastao u produkciji zagrebačke “Kinorame” te koprodukciji sa slovenskom kućom ‘Forum Ljubljana’, a sufinanciran je i sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Slovenskog filmskog centra, Eurimagesa, MEDIA-e te Viba Filma.

‘Itsi Bitsi’ je biografska priča o Eiku Skaloeu, danskom aktivistu, pjesniku i glazbeniku, smještena u šezdesete. Radnja filma odvija se u Danskoj, Švedskoj, Francuskoj, Pakistanu, Iraku, Nepalu, Indiji i Grčkoj, a sniman je u Splitu i okolici, u Zadru, Trogiru, Rijeci, Opatiji, Motovunu, Zagrebu, na Pagu i na Velebitu.

U glavnim su ulogama Joachim Fjelstrup i Marie Tourell Soderberg. Glavni producent je danski Nimbus Film, a koproducent zadužen za snimanje u Hrvatskoj bila je MP – Filmska produkcija.

Festival u Torontu održava se od 1976., a danas je jedan od najutjecajnijih filmskih festivala na svijetu koji okuplja filmove koji pretendiraju na Oscare, a ove godine donosi više od 300 filmskih premijera iz više od 60 zemalja. Otvorit će ga ‘The Judge’ Davida Dobkina, u kojem glume Robert Downey Jr. i Robert Duvall, a zatvoriti film Alana Rickmana ‘A Little Chaos’, s Kate Winslet u glavnoj ulozi. Bit će tu i novi filmovi Mikea Leigha, Francoisa Ozona, Jean-Marca Valleea, Jean-Luc Godarda, Michaela Winterbottoma, Andreja Zvjaginceva.

Datum objave: 05.09.2014.