Autor: Hina/CroExpress

Predstavljanjem zbornika radova ‘Demografija u Hrvatskoj’ u Vukovaru je obilježeno 50 godina znanstvenoga rada ugledne hrvatske demografkinje, akademkinje Alice Wertheimer Baletić.
Predstavljanje je održano u četvrtka navečer u dvorcu Eltz, a organizirali su ga Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Vukovaru, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Vukovar, vukovarski ogranak Matice hrvatske te vukovarski Gradski muzej, priopćeno je jutros iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Zbornik posvećen jubileju akademkinje Wertheimer Baletić objavio je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a predstavili su ga ravnatelj Instituta Ivo Pilar prof. dr. Vlado Šakić, urednik zbornika prof. dr. Anđelko Akrap te voditelj vukovarskog Područnog centra Instituta Ivo Pilar prof. dr. Dražen Živić.

Nazočnima se obratio i voditelj Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Vukovaru akademik Zvonimir Baletić, a riječi zahvale uputila je i akademkinja Alica Wertheimer Baletić koja je istaknula svoju povezanost s Vukovarom kao rodnim gradom.

Kazala je kako je Vukovar na određen način bio motivacija za njeno bavljenje demografijom, a i njen prvi znanstveni rad, objavljen 1964., bio je posvećen stanovništvu tadašnje Općine Vukovar.

Akademkinja Wertheimer Baletić je tijekom svog dugogodišnjega znanstvenoga rada stvorila osebujan teorijski pristup i znanstveni obrazac koji je bio uzor mnogim demografima u istraživanjima složenih tema.

Svojim je dugogodišnjim znanstvenim radom pokazala izuzetan značaj demografskoga pitanja za razvoj hrvatskog društva i upozorila da se bez razumijevanja demografskoga problema ne mogu odrediti ni pravci gospodarskoga razvoja društva, istaknuto je na predstavljanju.

Akademkinja Alica Wertheimer-Baletić rođena je 1937. u Vukovaru. Bila je dugogodišnja profesorica zagrebačkog Ekonomskog fakulteta i pročelnica Katedre za demografiju.

Također bila je i predstojnica Demografskog odjela Instituta za društvena istraživanja zagrebačkog Sveučilišta te jedan od direktora međunarodnog poslijediplomskog studija ‘Demographic Trends and Population Policies’ na Interuniverzitetskom centru Sveučilišta u Zagrebu u Dubrovniku.

Akademkinja Wertheimer-Baletić u svojoj dugoj znanstvenoj karijeri bila je i predsjednica Znanstvene sekcije za demografiju pri Savezu statističkih društava Jugoslavije.

Napisala je 19 knjiga i monografija, više od 170 članaka, studija, priloga u zbornicima, referata kao i brojne stručne radove. Za znanstveni rad primila je brojne nagrade.

Za redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabrana je 1992. godine. Od 1995. do 2000. bila je tajnica Razreda za društvene znanosti, od 2001. do 2003. članica Predsjedništva, a od 2004. do 2010. godine bila je potpredsjednica HAZU, kao prva žena na toj dužnosti.

Od 1998. do 2002. akademkinja Alica Wertheimer Baletić bila je, kao stručnjakinja za demografiju, predstavnica Hrvatske pri UN-ovoj Komisiji za stanovništvo i razvoj kojoj je od 2000. bila i potpredsjednica, naveo je Marijan Lipovac iz Ureda za odnose s javnošću i medije HAZU-a.

Datum objave: 26.09.2014.