Cilj konferencije je pružiti mjesto susreta svima koji su uključeni u znanstveno razmatranje iseljeničkih i stradalničkih valova hrvatske gasterbajterske populacije.

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko katoličko sveučilište zajedno organiziraju I. znanstveni skup „Gastarbajterska iseljenička poema – od stvarnosti do romantizma“, koji će se održati 19. i 20. listopada 2020., na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Skup je početak dvogodišnje znanstvene konferencije Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu iz tematike demografije i hrvatskoga iseljeništva.

Cilj konferencije je pružiti mjesto susreta svima koji su uključeni u znanstveno razmatranje iseljeničkih i stradalničkih valova hrvatske gasterbajterske populacije, u području društvenih i interdiciplinarnih znanosti i istraživanja, te ostalih predmetno srodnih područja, grana, polja i disciplina i tematike demografije i hrvatskoga iseljeništva, kao i zainteresiranoj hrvatskoj javnosti.

Tema znanstvenoga razmatranja iseljeničkih i stradalničkih valova upravo o gastarbajterima zbog hrvatskih iseljeničkih valova i stradavanja tijekom cijeloga 20. i u dva desetljeća 21.  stoljeća u znanstvenom smislu u odnosu na druga zbivanja tijekom navedenoga razdoblja bili su uglavnom gotovo zaboravljana tema.

Nije održan ni jedan znanstveni skup o iseljeničkim posebnostima šezdesetih godina 20. stoljeća niti su stručno-znanstveno rasvijetljene uzročno-posljedične uvjetovanosti siline iseljavanja iz toga vremena na hrvatski gospodarski, prostorni, društveni, demografski i ukupni razvoj.

Tragovi su neospornoga egzodusa vidljivi u cijelom razdoblju koje je slijedilo, a njegovim se obilježavanjem i političko-statističkom kategorizacijom pod privremeno iseljavanje, uz podvođenje pod ekonomsku emigraciju, prikrivalo stvarne razloge otvaranja granica tadašnje zajedničke države, a naročito se nastojalo prikriti njegovu političku uvjetovanost.

Prošla su vremena prešućivanja demografskih tema pa su iskustva, zakonitosti, uvjetovanosti i spoznaje iz hrvatske gastarbajterske priče naročito bitna u razumijevanja recentnoga egzodusa iz Hrvatske, kako ne bismo ponavljali povijest svojim grješkama i izgubili nove naraštaje kao nositelje inovacija, razvoja i budućnosti hrvatske države.


Autor: CroExpress Datum objave: 16.10.2020.