U Širokom Brijegu se od 10. i 11. studenoga, održava međunarodni znanstveno-stručni skup “Kulturna baština i identitet Hrvata u Bosni i Hercegovini”.

Prvi dan skupa predviđen je za terenski rad istraživača i posjet kulturno-povijesnim lokalitetima grada Širokog Brijega i okolice, dok će drugoga dana biti predstavljeno trideset pet izlaganja, koja su rezultat rada preko šezdeset istraživača, najavili su organizatori.

Cilj je znanstveno-stručnoga skupa je valorizacija elemenata tradicijske kulturne baštine Hrvata u BiH, u pogledu novih znanstvenih spoznaja istraživanja kulturno-povijesnoga identiteta. U skladu s tim, na znanstveno-stručnom skupu bit će obrađene sljedeće teme: povijesni identitet Hrvata u BiH naspram drugih naroda, jezik kao živa baština, religijska baština u očuvanju identiteta, kulturno-umjetnička društva kao čuvari tradicijske kulture, primjena suvremenih tehnologija u očuvanju kulturnoga nasljeđa i socio-demografska kretanja i njihov utjecaj na oblikovanje suvremenih identiteta.

Skup organiziraju Institut za migracije i narodnosti iz Zagreba i Društvo za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine iz Širokoga Brijega, u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru i Udrugom hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH, piše Večernji list.

Skup počinje u 9 sati u hotelu “Park” u Širokom Brijegu.

Kako doznajemo, na ovom skupu izlaganje će imati i Iva Krajina, voditeljica HKUD “Fra Jozo Križić” – Roško Polje.  Ona će govoriti na temu “Značaj Hrvatskoga kulturno-umjetničkoga društva „Fra Jozo Križić“ Roško Polje u očuvanju nematerijalne kulturne baštine na području Tomislavgrada”.

Osim navedenoga društva, predavanje će imati i predstavnici HKUD “Mokro”, Široki Brijeg; HKUD Rama, te HKUD „Zora“ Struge – Gorica.


Autor: CroExpress Datum objave: 09.11.2022.