Autor: Hina/CroExpress

U Osijeku je u četvrtak svečano proslavljena 130. obljetnica prvoga hrvatskog tramvaja koji je u u tom gradu počeo voziti 1884. godine i bio je konjski.
Od remize, gdje su smješteni tramvaji, danas je stari vozni park od četiri tramvaja krenuo do glavnoga osječkog Trga Ante Starčevića uz pratnju počasne garde “Hrvatski sokol” i puhačkog orkestra. Četiri osječka tramvaja, kao predstavnici svih generacija tramvaja koji su vozili Osijekom od 1884., prava su turistička atrakcija i često ih dolaze vidjeti ljubitelji tramvaja iz svih krajeva svijeta.

Prvi električni tramvaj Osijek je dobio 1926. godine, a zanimljivo je da je i danas u voznom stanju te služi za turističke svrhe, rekao je osječki gradonačelnik Ivica Vrkić, koji je na Trgu Ante Starčevića uz predsjednika Gradskog vijeća Antu Đapića održao konferenciju za novinare. Istaknuo je među ostalim da se osječka tramvajska mreža produljila na 21 kilometar i da se i dalje širi. Krajem ove godine u promet će biti puštena i dionica kroz osječko prigradsko naselje Višnjevac.

Gradonačelnik Vrkić podsjetio je da je Osijek bio među najrazvijenijim gradovima u Hrvatskoj kad je dobio prvi tramvaj, ne samo u Hrvatskoj nego i u jugoistočnom dijelu Europe. Dodao je kako mu je želja da u starom tramvaju popije i prvo hrvatsko pivo jer je Osijek poznat i po tome te po mnogim drugim gospodarski važnim projektima.

‘Sada već daleke 1884. godine Osijek se svrstao u europske gradove poput Pariza, Beča, Londona i Budimpešte koji su imali konjski tramvaj’, rekao je Vrkić.

U zagrebačkome Tehničkom muzeju danas će se otvoriti izložba fotografija o povijesti osječkog tramvaja, a bit će otvorena do 5. rujna.

Datum objave: 10.09.2014.