Autor: Zoran Vakula/ HRT.hr

Unatoč kojekakvom ljetu u Hrvatskoj i okolici, zbog kojeg su se kod mnogih pojačale sumnje u globalno zatopljenje i klimatske promjene, Svjetska meteorološka organizacija (SMO, www.wmo.int) u utorak je počela s novom kampanjom. Njom će se tijekom rujna upozoravati na moguće posljedice od globalnog zatopljenja i klimatskih promjena, te pokušati djelovati na svjetske moćnike – političke i poslovne, te čimbenike civilnog društva, u promjeni stavova koji dovode, između ostaloga, do daljnjeg onečišćenja atmosfere, podizanja temperature i vlažnosti. Nova prilika za zajednički dogovor na svjetskom nivou bit će na sumitu o klimi 24. rujna 2014. godine u New Yorku, te posebice na konferenciji o klimatskim promjenama u prosincu 2015. u Parizu.

Ekstremi diljem svijeta

Suše na velikom području, ali i godišnja količina kiše u samo jednom mjesecu. Po zdravlje i život opasni toplinski valovi, ali i jake hladnoće. Obalni gradovi pod vodom. Krstarenja po Arktiku. Uništen život u oceanu. Invazije nametnika… Ovo su samo neki od scenarija za 2050. godinu iz niza izmišljenih izvješća, ali u ne tako dalekoj budućnosti moguće i stvarnih.

Kako bi se javnost upozorila na moguća lokalna djelovanja nastavka prekomjernog onečišćenja vode, zemlje i zraka, te porasta globalne temperature SMO je pozvala na suradnju neke od prezentera u emisijama s vremenskom prognozom iz različitih zemalja diljem svijeta. Oni će, u većini svijeta najgledanijim televizijskim minutama, izmišljenim prognozama, tekstualnim i slikovnim, ali koje su u skladu s trenutačno najvjerojatnijim klimatskim scenarijima, pokušati upozoriti na moguća meteorološka stanja kojegdje po svijetu 2050. godine.

Vremenska prognoza u 2050.

Na internetskim stranicama SMO od četvrtka do 22. rujna moći će se pregledavati ta trenutačno izmišljena meteorološka stanja u 2050. godini, počevši od Brazila i Japana, preko Danske, Zambije, Burkine Faso, SAD-a, Bugarske, Filipina, Belgije, Južne Afrike do Islanda, Njemačke i Tanzanije.

Sve zamišljeno ne mora se dogoditi, ali mogućnost ostvarenja postoji, posebice ako ljudi ne promijene trenutačno ponašanje prema svijetu oko sebe.

Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a
Članak je u cijelosti prenesen sa www.hrt.hr.

Datum objave: 04.09.2014.