Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas izjavio je u četvrtak u Orašju kako se suradnja s Hrvatima u BiH treba dodatno ojačati potporom vlade RH i investiranjem u strateške projekte te poticanjem otvaranja radnih mjesta.

“Suradnju moramo intenzivirati još dinamičnije i provoditi zajedno s ministrima u vladi Republike Hrvatske”, rekao je državni tajnik Milas nakon što je razgovarao s premijerom Posavske županije Đurom Topićem.

Po Milasovim riječima to podrazumijeva, uz potporu projektima u oblastima zdravstva, kulture, obrazovanja i u području poljoprivrede, te otvaranju radnih mjesta.

‘Došli smo do određenih zaključaka da suradnju moramo intenzivirati još dinamičnije provoditi zajedno s ministrima u Vladi RH. Ne razgovaramo o konkretnim projektima, ali smo uvijek otvoreni jedni prema drugima, osobito na one koji su doista strateški, kao što su domovi zdravlja, infrastruktura i sve što je potrebno ljudima koji žive na ovome području, u prvom redu da imaju medicinsku skrb, školu i drugo. Smatram da postoje i drugi okviri u kojima možemo množiti našu suradnju i sve ono što je potrebno ljudima koji su dosta teško propatili u ovim krajevima, kazao je Milas i naglasio:

‘Želimo im omogućiti kako bi njihov život i ostanak u ovim krajevima bio moguć i kako ne bi odlazili, nego da se počnu i vraćati u Orašje, Odžak, Domaljevac i sve druge dijelove Posavske Županije’

Premijer Topić se zahvalio na potpori Hrvatskoj prijašnjih godina s čijim novcima su obnovljeni ili izgrađeni brojni infrastrukturni projekti. Izvijestio je kako je vlada Posavske županije izdvojila 50.000 kuna za obnovu u potresima oštećene Osnovne škole Dragutina Tadijanovića u Petrinji.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 13.05.2021.