Autor: Zoran Stupar
Svakog prvog punog tjedna listopada u Hrvatskoj se obilježava Dječji tjedan. Kako su to lijepo sročili u Ministarstvu socijalne politike i mladih, ‘vrijeme je to naglašavanja važnosti promicanje prava djece koja su garantirana Konvencijom o pravima djeteta, kao i pravo vrijeme da se podsjetimo na našu zajedničku odgovornost za poštivanje dječjih prava i odgovaranje na potrebe djece’. Prilika je to i da Hrvati koji su nedavno otišli u emigraciju ili oni koji to eventualno planiraju, dobro promisle kako će im se dijete prilagoditi na život vani. Potražili smo savjete iseljenika koji su takav proces već prošli.

Priprema odlaska

Razgovarajte s djetetom čim odlučite preseliti. Izgradite pozitivnu sliku preseljenja. Specijalizirana stranica Movingplanet.info savjetuje da djeci predstavite preseljenje kao novu avanturu ili odlazak na praznike. Pokazujte im slike svog odredišta, objasnite im zašto se selite i budite odlučni. Motivirajte ga da vam postavlja pitanja o mjestu gdje selite; ako i ne znate sve odgovore, potrudite se zajedno ih naučiti.

Pripremite dijete uz odabrane filmove i knjige. Emily Kutchinsky sa stranice Expat-Kids.com piše kako je čitanje priče ili pokazivanje filma koji prikazuju mjesto na koje se selite dobro za promociju promjene kod djeteta.

Pružite djetetu sigurnost. Djeca ne znaju uvijek izraziti svoje osjećaje pa je važno promatrati njihovo ponašanje, biti proaktivan i pozitivan. Svaki stres koji osjećate vi lako se može ‘preseliti’ i na vaše dijete, zbog čega će im odlazak biti još i teži.

Počnite učiti jezik zajedno s djetetom. I to prije nego krenete. A kad vam dijete vani krene u školu, brzo će vas ‘prešišati’ sa znanjem jezika.

Učite dijete na novu hranu. Ako je hrana na mjestu gdje idete jako drugačija od hrvatske, raspitajte se možete li je nabaviti negdje prije nego preselite. Ako ne, potražite recepte na internetu i pripremite ih sami.

Neka provedu puno vremena s obitelji i prijateljima. Odsustvo stalnog kontakta s njima djeci teško pada. Organizirajte oproštajnu zabavu kako bi u pozitivnom svjetlu pokazali svoj odlazak. Kad stignete u novu zemlju, omogućite im da se s prijateljima i obitelji vide putem video poziva. 
0-1412663523.jpg

U novoj zemlji

Ustanovite rutinu. Dijete će se vjerojatnije osjećati dezorijentiranije ili biti povučeno ako im je svaki dan nakon preseljenja jako različit. Ako je moguće, pokušajte da ta rutina bude što sličnija onoj koju ste imali u matičnoj zemlji.

Stvorite poznato okruženje u svom domu. Obiteljske fotografije i omiljene slike i igračke vašeg djeteta uvelike će pomoći u tome.

Motivirajte dijete na interakciju s drugom djecom. Budite entuzijastični i upoznajte dijete s djecom svojih susjeda, kolega s posla i prijatelja. Starija djeca mogla bi uživati u učlanjenju u organizacije mladih – volonterske, vjerske, sportske i sl.

Zajedno otkrivajte okolinu. Organizirajte izlazak s djetetom u kojem ćete zajedno otkrivati svoju novu okolinu.

Pričajte s djetetom. I vi i djeca ćete ponekad proživljavati teške trenutke. Budite tamo za njih. 

>>> 17 stvari koje se zauvijek promijene kad živite u inozemstvu

Datum objave: 07.10.2014.