Svake godine, sudionici vojne operacije “Zima 94” sjećaju se ponosnih i tužnih trenutaka, odajući počast prijateljima i suborcima koji su izgubljeni u tom presudnom razdoblju.

Planinarski dom sveti Jakov, smješten na sjevernom djelu visoravni Vrdovo,mjesto je gdje su se okupili svi koji su došli prisjetiti se tih junačkih dana iz 1994. godine.

Na vrhu ove visoravni uzdignut je veliki kameni križ, posvećen poginulim braniteljima, čije se žrtve prisjećaju njihovi suborci svake godišnjice. U temelje križa uklesan je predivan stih: “Nemoj me nikad zanijekati, brate – niti se stidjeti ove svete stijene! Ja sam umro za Hrvatsku i za tebe; Ti živiš Hrvatsku i živiš mene.” Cijelo spomen-obilježje podignula su braća iz HV-a i HVO-a kninskog, sinjskog i livanjskog kraja, kao trajni podsjetnik na operaciju “Zima 94”. Ovo sjećanje ozvaničeno je 30. studenog 2006. godine.

Godišnjica operacije podsjeća na hrabrost branitelja koji su na planini Dinari izvojevali pobjedu u izuzetno teškim uvjetima, utabavši put slobodo nosnoj Oluji.

29. godišnjica operacije 'Zima 94' obilježena je uz spomen-obilježje na Vrdovu
Foto: CroExpress

U operaciji “Zima 94” život je položilo 29 branitelja, dok je 39 njih bilo ranjeno, 19 teško, a trojica se smatraju nestalima.

Na 29. obljetnici ove pobjedonosne akcije, general Ademi i kompletno zapovjedništvo 126. brigade, zajedno s veteranima Kninske bojne i veteranima HVO-a okupljenima u udruzi Sektor Rujani, prisustvovali su obilježavanju.

A upravo su pripadnici Kninske bojne, koju su činili Hrvati iz tada okupiranih dijelova Dalmacije i Zagore, zajedno s livanjskim Kamišarima bili ti koji su prvi hrabro prodrli iza neprijateljskih linija u surovim zimskim uvjetima na Dinari, otvarajući put legendarnim paucima koji su dolazili za njima.

Župan Splitsko-dalmatinske županije, gospodin Blaženko Boban, odao je počast poginulima i zahvalio živim braniteljima, ističući važnost njihove žrtve u svom govoru.

Dodatno su svoj doprinos obilježavanju dali i konjanici iz konjičkih klubova Samarica i Patrioti, koji su s ratnim zastavama dojahali do spomen kapele uz pjesmu okupljenih.

Video: CroExpress

Ova svečanost podsjeća nas na pobjedničke, ali i teške dane sudionika Zime 94. Neka nam ova sjećanja uvijek služe kao podsjetnik da njihova žrtva nije bila uzaludna i da moramo graditi našu domovinu na temeljima Domovinskog rata s ljubavlju, zanosom i hrabrošću, istom onom koju su ti junaci imali dok su gazili u boj za svoj dom.


Zahvaljujemo Stipanu Šukeru koji nam je ustupio fotografije i videozapis te nas dodatno uputio u priču o ovim slavnim danima naše prošlosti.


Autor: CroExpress/Ivan Novokmet Datum objave: 28.11.2023.