Ukupno 35 novoizabranih zastupnika u Hrvatski sabor dalo je ostavku ili stavilo mandat u mirovanje zbog obnašanja dužnosti koja je nespojivo sa zastupničkom dužnošću pa će u Sabor njihove zamjene, doznaje se u srijedu od predsjednika saborskog Mandatno- imunitetnog povjerenstva (MIP).

Ostavke na zastupničke dužnosti dala su tri europarlamentarca, Biljana Borzan, Fred Matić i Mislav Kolakušić,  koji bi u suprotnom ostali bez mandata u Bruxellesu.

Funkciju nespojivu sa zastupničkom obnaša 15 tehničkih ministara koji su izborili saborski mandat, a to su svi ministri osim Radovana Fuchsa, Marka Primorca i Marije Vučković, kazao je za Hinu predsjednik MIP-a Robert Jankovics.

Osim toga, 14 izabranih zastupnika također obnaša sa saborskim mandatom nespojive dužnosti župana i zamjenika župana, te dužnosti gradonačelnika Zagreba (Tomislav Tomašević) i zamjenika gradonačelnika Zagreba (Danijela Dolenec i Luka Korlaet).

Tu su još i dva tehnička državna tajnika, Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

HDZ-ov Josip Ostrogović također obnaša sa saborskim mandatom nespojivu dužnost u Upravi ACI-ja.

Iz osobnih razloga mandate su zamrznuli Mario Radić iz Domovinskog pokreta i Ivica Puljak iz Centra.

Kada zastupnik stavi mandat u mirovanje zbog vlastitih razloga ne može ga aktivirati sljedećih šest mjeseci, no kada ga zamrzne zbog nespojive dužnosti može ga ponovno aktivirati čim prestane nespojiva dužnost, pojašnjava predsjednik saborskog MIP-a Jankovics.

Tijekom dana se očekuju odluke stranaka o zamjenama.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 15.05.2024.