Autor: Hina/CroExpress

Referendum o promjeni izbornog sustava zatražilo je više od 350.000 birača, pokazuju nepotpuni podaci s otprilike 75 posto obrađenih lokacija, priopćila je danas Građanska inicijativa ‘U ime obitelji’, pokretač referendumske inicijative.
Točan broj prikupljenih potpisa znat će se idućih dana nakon što se obrade svi podaci, navodi Inicijativa U me obitelji koja je objavila nepotpune rezultate zbog velikog interesa javnosti.

Inicijativa očekuje da će potpune informacije o broju potpisa imati u sljedećih nekoliko dana kada će se i iz najudaljenijih mjesta prikupiti sve potpisne knjižice. Već sada su uvjereni kako je prikupljeno dovoljno potpisa i da je dovoljan broj građana zatražio raspisivanje referenduma.

U cilju maksimalnog smanjivanja troškova referenduma, Inicijativa će potpise predati Saboru čim prikupi sve potpisne knjižice i zatražit će od Sabora žurni postupak provjere potpisa kako bi se referendum mogao održati u isto vrijeme s predsjedničkim izborima.

Izjašnjavanje hrvatskih birača o raspisivanju referenduma koji bi doveo do uspostave pravednijeg izbornog sustava i omogućio da hrvatski birači već na sljedećim parlamentarnim izborima svoje zastupnike u Sabor biraju imenom i prezimenom, završeno je jučer u ponoć, navodi Inicijativa u priopćenju.

Izjašnjavanje je trajalo od nedjelje, 21. rujna, do nedjelje, 5. listopada ove godine.

U Inicijativi ističu da se prikupljanje potpisa provodilo se u otežanim uvjetima zbog uskraćivanja dozvola za postavljanje štandova u nekim od najvećih hrvatskih gradova.

Datum objave: 06.10.2014.