Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je redovitu konferenciju za novinare.

Prvo je govorio o stanju s izbjeglicama. “U Motelu Plitvice u Zagrebu nalazi se 18 izbjeglica, trenutno su u gradu mobilizirana tri smještajna kapaciteta za njihov prihvat, a razgovara se i o dodatnim kapacitetima”, rekao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

“Grad je u intenzivnoj komunikaciji sa svim službama vezano za humanitarni odgovor, odnosno prihvat izbjeglica iz Ukrajine. Do sada su u Hrvatsku ušle 344 izbjeglice, a u Zagrebu u Motelu Plitvice trenutno ih se nalazi 18”, rekao je Tomašević na konferenciji za medije. 

Dodao je kako izbjeglice dolaze i odlaze na daljnje lokacije, a dosta njih se smješta u privatnom smještaju preko rodbinskih veza i obitelji. Gradonačelnik je upozorio da se očekuje puno veći val izbjeglica kada se uspostavi organizirani prijevoz.

Na raspolaganju stotine kreveta

U Zagrebu su trenutno mobilizirana tri smještajna kapaciteta – Motel Plitvice, Hostel Rakitje i Tomislavov dom, a razgovara se da se na raspolaganje stavi i Grad mladih koji je u vlasništvu Grada.      

Primarna procjena je da na raspolaganju imaju između 200 i 300 kreveta, što je trenutno više nego dovoljno, ocijenio je gradonačelnik. Na raspolaganju su i službe gradskih zdravstvenih ustanova koje pružaju zdravstvenu zaštitu izbjeglicama i što se tiče epidemiološke zaštite, psihološke pomoći i opće zdravstvene zaštite.

“Počeli smo s koordinacijom od početka, vjerujem da će koordinacija između države i Grada biti dobra i dalje. Vidjet ćemo hoće li biti potrebno organizirati dodatne privremene smještajne kapacitete, a vjerujem da će se u tom smislu mobilizirati cijela Hrvatska”, rekao je Tomašević.

Govoreći o žičari, rekao je da je od četvrtka, otkako je puštena u pogon, do ponedjeljka bilo 11.000 vožnji, odnosno putnika, a uspjeli su i organizirati da njezin rad poprati trenutnu skijašku sezonu na Sljemenu, odnosno noćno skijanje.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 01.03.2022.