Želja mi je raditi u obrazovanju jer to volim, no prijavljivala sam se na razne druge poslove. Demotiviralo me to što u godinu dana nisam uspjela pronaći ništa”, rekla je.

Nastavnica ekonomske grupe predmeta Poljakinja Aneta Golebiowska u Zagreb se doselila iz Lodza. Ova 37-godišnjakinja prošlog je ožujka dobila godišnju nagradu za najboljeg nastavnika u Poljskoj. Njezina titula učitelj-inovator priskrbila je strukovnoj školi u kojoj je radila oznaku “škola najviše kvalitete”. Osmislila je pedagošku inovaciju e-portfolio budućeg zaposlenika, piše Jutarnji list.

U Hrvatsku se doselila prije skoro godinu dana, jezik je naučila ali posao pronašla nije. Naime, prijavila se na 80-tak natječaja!

Otkrila je kako su poljski i hrvatski sustav obrazovanja slični.

“Osnovna škola u Poljskoj traje osam godina, gimnazija četiri, no tehnička škola pet godina. To je zato da bi učenici imali jednake šanse pisati maturu i ići na fakultet. Kod nas ne postoji druga smjena, svi idu u jednu, pa mi je to ovdje bilo dosta čudno“, navodi i otkriva kako sui plaće prosvjetara niže nego u Hrvatskoj.

Nadala se kako će pronaći posao do kraja kolovoza.

“Dopust mi istječe krajem kolovoza i nadala sam se da ću dotad pronaći posao. Poslala sam 80-ak prijava, a dva puta su me zvali na razgovor, jednom lani u listopadu, drugi put nedavno. Želja mi je raditi u obrazovanju jer to volim, no prijavljivala sam se na razne druge poslove. Demotiviralo me to što u godinu dana nisam uspjela pronaći ništa”, rekla je.

Uvjerila se i kako su u hrvatskim školama rijetki natječaji za zapošljavanje nastavnika ekonomske grupe predmeta. Nije uspjela ni zaposliti se kao prevoditelj s poljskog jezika te razmišlja sada o sezonskom poslu.

Za savjet se obratila i Školskom sindikatu Preporod, a predsjednik sindikata Željko Stipić smatra kako je njena situacija nedopustiva.

“Zahvaljujući administrativnim preprekama, nekome tko je u Poljskoj prepoznat kao nastavnica iznimne vrijednosti, u Hrvatskoj je gotovo nemoguće dobiti posao portira, a kamoli u školi sličnog profila u kakvoj je Aneta dosad radila. Ako se mene pita, a ne pita, ovo je nedopustivo. Nama se na pladnju nudi osoba u čiju su izvrsnu izobrazbu ulagali drugi, a mi je, pozivajući se na nakaradne propise, odbijamo. Ne bismo li se nad ovime svi morali zamisliti”, kazao je Stipić, za Jutarnji list.


Autor: CroExpress Datum objave: 15.06.2021.