Prošloga petka imali smo priliku sudjelovati na nesvakidašnjoj svečanosti koja je okupila potomke Hrvata iz više država Južne Amerike. Događaj je održan online na Podcastu BAR CROATA iz Rosaria u Argentini, programu koji je kao Radio Bar Croata započeo s radom prije 19 godina.

Glavni urednik, profesor Javier Santich uz svoje suradnike Faustinu Zarich i Ivana Grbca svakog petka volonterski osmišljava program koji se prati i izvan Argentine na svim kontinentima. U chatu se javljaju iz raznih država Južne Amerike, a nije rijetkost primiti pozdrave i iz daleke Australije, Sjeverne Amerike i Europe.

BAR CROATA ima svoje dopisnike, također volontere, poput Patricije Avila Kuljis iz La Paza u Boliviji i u Južnoj Americi posebno omiljene Branke Bezić Filipović iz Splita u Hrvatskoj. I sasvim je prirodno da se povežu s drugim volonterima iz iseljeničkog miljea, pa je ovog petka u programu BAR CROATA Nada Pritisanac Matulich, predsjednica Američko-hrvatskog kongresa svečano uručila 15 pristupnica, uz asistenciju Bezić Filipović, u globalnu hrvatsku iseljeničku obitelj.

Pritisanac Matulich je pojasnila da je Američko-hrvatski kongres neprofitna udruga osnovana u Kaliforniji i da je sastavljena od volontera sa svih kontinenata čiji je cilj umrežavanje i povezivanje iseljeništva i zauzimanje za njihova prava, organiziranje projekata s područja kulture, obrazovanja, sporta, ali i ekonomije. Za sada je jedan od vodećih programa Kongresa, Projekt kravata istaknutih Hrvatica i Hrvata iseljeništva predstavljen na 3 kontinenta, 14 lokacija u Hrvatskoj i diljem svijeta tijekom samo osam mjeseci. Američko-hrvatski kongres po drugi puta je sudjelovao na Hrvatskim svjetskim igrama u Zagrebu prošlo ljeto okupivši potomke Hrvata svih 50 američkih saveznih država i osvojio najviše medalja, ukupno 25 (10 zlata, 10 srebra i 5 bronci). Kongres ne naplaćuje članarinu pa samim tim nema svojih sredstava, zbog čega članovi posežu u svoje džepove i financiraju projekte, a ostvarenje planova im je najveća nagrada.

Program koji je protekao u svečanom ozračju otvorio je profesor Javier Santich koji je uz svoje suradnike  Zarich i  Grbac također primljen u Kongres, kao i njihov BAR CROATA. Iz Argentine su pristupnice primili još i Adriana Smajic i Joza Vrljicak iz Buenos Airesa, svima  poznati kao aktivni članovi hrvatske zajednice i urednici časopisa “Studia Croatica’’ koji je dostupan online već dugi niz godina. Uz njih treba spomenuti i Pabla Rendicha uglednika iz Buenos Airesa, općine Merlo koji je uvijek na raspolaganju kada treba odraditi nešto hrvatsko. Pristupnicu je dobila i Catalina Lonac počasna konzulica Republike Hrvatske u Tucumanu, kao i njezino Sveučilište San Pablo. 

Američko-hrvatski kongres prerastao u svjetski brend

Pridružio nam se i Jose Raul Ban iz Srednje poljoprivredne škole iz Venada Tuerta, čiji su učenici posjetili splitsko Veleučilište Aspira u studenom 2023. godine. Primljeni su i novi članovi iz drugih južnoameričkih država poput direktora Juan Manuela Ostoja iz Lime u Peruu. Pristupnicu su dobili i on i njegovo Sveučilište San Ignacio de Loyola, partnerska ustanova splitskog Visokog učilišta Aspira. Kongresu je pristupio i Lucas De la Torre Damianovic iz čileanskog Punta Arenasa, mladi profesor i knjižničar Hrvatskog doma. Na kraju, tu su bile novinarka Ines Pereyra Rivero iz Montevidea, zaslužna što je Projekt kravata istaknutih Hrvatica i Hrvata iseljeništva predstavljen u studenom u najstarijem i najuglednijem kazalištu u Južnoj Americi, Nacionalnom Teatru Solis, kao i njezina teta Elena Rivero Vidovich slikarica i restauratorica koja je Projektu poklonila jednu svoju umjetničku sliku.

Dirljiva je bila scena kada su se u istom trenu na ekranu našli potomci Hrvata iz Argentine, Urugvaja, Perua i Čilea, uz Nadu Pritisanac Matulich iz San Pedra u Kaliforniji i Branku Bezić Filipović iz Splita u Hrvatskoj. To zajedništvo je vrijedilo truda i pokazalo da ne smijemo posustati, već nastaviti osmišljavati nove projekte i prilike za povezivanje Hrvata iz Hrvatske i potomaka Hrvata iz cijeloga svijeta, ” jer krv nije voda” , kako često ističu u Južnoj Americi. A uz postignuto zajedništvo umrežavanjem rezultati su neupitni.


Autor: Nada Pritisanac Matulich Datum objave: 25.03.2024.