Amsterdam je prvi grad u Nizozemskoj koji uvodi ograničenje brzine do 30 kilometara na sat na većini svojih ulica kako bi grad bio sigurniji i manje bučan, a mjera stupa na snagu u petak.

Gradska vijećnica Melanie van der Horst, zadužena za promet, objašnjava da je ta mjera neophodna zbog sve većeg broja ljudi u gradu. “Rezultat toga je da imamo sve opasnije situacije u prometu”, rekla je vijećnica.

Prošle godine zabilježeno je oko 4800 nesreća u kojima je bila potrebna intervencija hitne pomoći, dok je u prometnim nesrećama živote izgubilo 15 ljudi. Ograničenje brzine će vrijediti na oko 80 posto gradskih ulica, a na glavnim prometnicama bit će dozvoljena brzina od 50 km/h.

Izuzetak su i gradski autobusi, tramvaji i taksiji, ali samo ako za njih postoji posebna vozna traka. Broj stanovnika, trenutno oko 800.000, povećava se. Također, Amsterdam godišnje posjeti oko 20 milijuna turista. Taj grad također promiče bicikliranje i pješačenje, a brojne ulice u središtu grada zatvorene su za promet i pretvorene u pješačke i biciklističke zone.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 08.12.2023.