Ansambl LADO ustrajno radi na očuvanju i scenskoj interpretaciji hrvatske glazbene i plesne baštine, a više od tri desetljeća istražuje hrvatsku pučku sakralnu glazbu. Božićni koncerti Ansambla LADO izvode se u sklopu projekta Božić s Ladom, hrvatske pučke božićne pjesme i kolende iz programa Skupno braćo zapjevajmo.

Riječ je o koncertnoj turneji u Njemačkoj koja obuhvaća gradove Wiesbaden, Frankfurt i Mainz u periodu od 14. do 18. prosinca 2023., a koja se realizira u suradnji s hrvatskim katoličkim župama u navedenim gradovima, partnerstvu s Generalnim konzulatom RH u Frankfurtu te pod financijskim pokroviteljstvom Središnjeg državnom ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske te Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Koncerti će se održati 15. prosinca u Wiesbadenu u Crkvi st. Kilian u 19 sati, 16. prosinca u Frankfurtu u Frankfurter Domu u 19 sati i 30 minuta te 17. prosinca u Mainzu u Crkvi st. Bonifaz u 12 sati i 30 minuta. Skupno braćo zapjevajmo zajednički je naziv je za kolende s dubrovačkog područja čiju glazbenu obradu potpisuje Vicko Dragojević. Jedan od najstarijih pisanih tragova o kolendavanju u Hrvatskoj nalazi se u Statutu Dubrovačke Republike iz 1272. godine.

Kroz ovu praizvedbu čut ćemo kako se to pjesmom čestitalo, kolenda(va)lo na krajnjem hrvatskom jugu – u Dubrovniku i Cavtatu, Rijeci Dubrovačkoj, Osojniku, Trstenom, Ponikvama na Pelješcu te otocima Visu i Lastovu. Publika će moći uživati i u božićnim pučkim napjevima iz Slavonije, Baranje i Bačke. 

“Radujmo se i pivajmo” skupni je naziva za sedam napjeva čije obrade potpisuje Krešimir Seletković. Dobro znane i svima osobito drage pjesme Radujte se narodi, O, Betleme grade slavni, Veselje ti navješćujem i brojne druge za LADO je obradio Dražen Kurilovčan, dok su Ivica i Branko Ivanković autori glazbenih obrada napjeva zabilježenih kod gradišćanskih Hrvata, a koje predstavljaju pravi biser među hrvatskim božićnim pučkim popijevkama.

Energične i nadahnute izvedbe Ansambla LADO nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Ulaz na sve koncerte je slobodan.


Autor: CroExpress Datum objave: 05.12.2023.