Anto Pranjkić je angažirani intelektualac, teolog, novinar i književnik s bogatim životopisom. 

 

Posebice je u posljednje vrijem primjetan njegov angažman na projektima koji se odnose na Zavičajnu Bosansku Posavinu. On je praktičan u svojem djelovanju i dobar je komunikator. Također treba primijetiti kako Anto Pranjkić ustrajno radi na sebi i samousavršavanju. On je osoba kojeg svako iskustvo oplemenjuje.

Anto je najduže razdoblje proveo je u svom Brčkom. Zbog raznih  životnih i profesionalnih okolnosti, živio je u Beču, Zagrebu, Mostaru, Drnišu, Sarajevu, Đakovu, Veneciji, Trstu.

Profesionalno se usavršavao u Češkoj, Sjedinjenim američkim državama, Francuskoj i Norveškoj, a diplomirani je polaznik Škole za političke studije (Strasbourg, 2003.). Svršeni je polaznik i BBC škole radio novinarstva.

Radeći u novinarstvu prošao je sve kategorije: od dopisnika, reportera, kolumnista do urednika i to u sva tri medija (radio, TV i novine). Radio je za Večernji list, Sportske novosti, Dnevni list, San, Arenu, Hrvatska vojna glasila, a članke su mu objavljivali: Svjetlo riječi, Katolički tjednik, Hrvatski glasnik, Hrvatsko slovo, Hrvatski list, Posavski glasnik i Glas Zovika.

Jedno vrijeme je obnašao dužnost glavnog urednika tjednika Danas. U posljednje vrijeme posvetio se duhovnoj književnosti i katoličkom novinarstvu. Pisao je i piše za mnogobrojne katoličke medije, kao što: Katolički tjednik, Svjetlo riječi, Ljudima prijatelj, KTA te brojne informativne portale. Član je Hrvatskog društva katoličkih novinara.

Nedavno je s kolegama iz Posavine pokrenuo Društveno-kulturnu platformu za Bosansku Posavinu s nizom konkretnih aktivnosti.


Autor: CroExpress, kamenjar.com, Pejo Gašparević Datum objave: 03.09.2020.