Odluka Austrije da ponovno uvede kontrolu putovnica na granici sa Slovenijom 2017. bila je nespojiva sa Schengenskim sporazumom, presudio je u utorak Europski sud pravde (ESP) u Luksemburgu.

Slovenac koji je kažnjen jer je odbio predočiti putovnicu prilikom ulaska u Austriju 2019., podnio je tužbu regionalnom sudu koji ju je proslijedio Europskom sudu pravde na odluku.

Austrija je ponovno uvela kontrole putovnica na granicama s Mađarskom i Slovenijom tijekom migracijske krize 2015., priopćio je ESP.

Od svibnja 2016. do studenog 2017. slovenska su tijela potom slijedila četiri uzastopne preporuke Vijeća Europske unije o ponovnom uvođenju graničnih kontrola u razdoblju od šest mjeseci.

ESP je presudio da država članica EU-a može obnoviti mjeru tek nakon isteka šestomjesečnog razdoblja kada se “suoči s novom ozbiljnom prijetnjom koja utječe na njezinu javnu politiku ili unutarnju sigurnost, a koja se razlikuje od prijetnje koja je prvobitno identificirana”.

Sud je utvrdio da Austrija nije dokazala postojanje nove prijetnje te da su posljedično mjere granične kontrole kojima je podnositelj zahtjeva bio podvrgnut nespojive sa Zakonikom o schengenskim granicama.

ESP je istaknuo da je Zakonikom o schengenskim granicama utvrđen princip da se granice prelaze u bilo kojem trenutku bez provjere putovnice.

Nazivajući spomenuti Zakonik “jednim od glavnih postignuća” EU-a, ESP ističe da “ponovno uvođenje interne granične kontrole mora ostati iznimka koja se uvodi samo kao posljednja mjera”.

Presuda bi mogla imati implikacije za druge zemlje članice EU, poput Njemačke, koje su također s vremena na vrijeme ponovno uvodile graničnu kontrolu.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 26.04.2022.