Austriji nije bilo upitno podržati hrvatsko članstvo u šengenskom prostoru te Hrvatska ima njenu podršku u zaštiti vanjskih granica EU-a, rekao je u petak austrijski kancelar Karl Nehammer nakon susreta s premijerom Andrejem Plenkovićem. 

Dan uoči stupanja na snagu odluke Slovenije i Italije o povratku graničnih kontrola na šengenske unutarnje granice radi pojačane prijetnje terorizma, nakon destabilizacije Bliskog istoka, austrijski kancelar rekao je kako Beč nije dvojio o podršci hrvatskom ulasku u taj prostor slobodnog kretanja te da dvije zemlje već dugo godina imaju odličnu sigurnosnu suradnju. 

Austrija nije zadovoljna zatvaranjem granica, između ostalog i svojih s Njemačkom, Češkom i Slovenijom, no njezin premijer je naglasio da je zaštita granica temeljna pretpostavka u promijenjenom sigurnosnom okruženju. 

Istaknuo je kako se broj ilegalnih dolazaka migranata u Austriju preko Hrvatske „drastično smanjio” te da Austrija najveći broj prelazaka zaustavlja na istočnoj granici s Mađarskom. 

Premijer Plenković naglasio je da je Hrvatska prošle godini Austriji, koja je na svom teritoriju imala 100 tisuća ilegalnih migranata, dokazala da oni nisu stigli s hrvatskog teritorija. 

Nehammer je kazao kako je Hrvatska često „bila sama” u zaštiti vanjske granice EU-a, što je bio velik izazov za njenu policiju, te da je Beč stoga u europskim institucijama zagovarao kako bi se Hrvatskoj osigurala pomoć. 

„Upravo one zemlje koje štite vanjsku granicu trebaju našu podršku”, rekao je šef austrijske vlade, bivši ministar unutarnjih poslova te zemlje, naglasivši da Austrija podržava da Europska komisija izdvoji dodatna sredstva za njihovo jačanje. 

Nehammer je naglasio kako je Austrija pokrenula mjere da se pokrenu sporazumi s Egiptom i Marokom, tranzitnim zemljama za migrante iz Afrike, te kako EU mora intenzivno surađivati i s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom.

Premijer Plenković kazao je kako u zaustavljanju migracija nisu „problem ni Austrija, ni Slovenija, ni Hrvatska, a u određenoj mjeri ni zemlje južnog susjedstva”. 

„Ključno je čuvati vanjske granice Europske unije”, poput onih između Bugarske i Grčke s Turskom, kazao je. 

Plenković je istaknuo da se Europska unija u zaustavljanju migracija mora usredotočiti na potporu zemljama koje su izvor migracija, sklapanje sporazuma s tranzitnim državama te insistiranje da zemlje jugoistoka Europe usklade bezvizne režime s EU-om. 

„Kratak je put od aerodroma u Beogradu i Sarajevu”, pa uz pomoć krijumčara preko zelenih granica u Mađarsku i Hrvatsku, istaknuo je hrvatski premijer. 

Ponovio je kako Hrvatska vanjsku granicu EU-a, drugu najdužu nakon one finske, čuva s 6700 policajaca, što u tolikom broju ne čini nijedna druga država. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 20.10.2023.