Savezna vlada Njemačke će od ove nedjelje Austriju ponovno svrstati u područje visokog rizika od korone. “Da, sada to možemo potvrditi”, rekao je ministar zdravstva Jens Spahn u Berlinu, te se u svom govoru osvrnuo na cjelokupnu situaciju i dinamiku širenja zaraze u Njemačkoj.

Svi koji nisu u potpunosti cijepljeni ili se nisu oporavili od koronavirusa, a putuju iz područja visokog rizika, nakon prelaska u Njemačku moraju deset dana provesti u karanteni (samoizolaciji). Izolaciju je moguće prekinuti nakon pet dana ako se priloži negativan test.

Međutim, ima i iznimaka. Prema informacijama medijske grupe Funke, pojedine austrijske općine neće se smatrati  područjem visokog rizika. Tu se misli na: Mittelberg, Jungholz, Rissal, Vomp i Eben am Achensee (izvor: ntv.de).

Zbog rekordnih vrijednosti novozaraženih koronavirusom u Njemačkoj, tehnička vlada uvodi pojačane mjere u borbi protiv pandemije koje uključuju i ponovno preuzimanje troškova testiranja na koronavirus, priopćeno je u petak.

„Moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo prekinuli ovu dinamiku”, rekao je ministar zdravstva Jens Spahn ukazujući na rekordne brojke novozaraženih u Njemačkoj.

Epidemiološki institut Robert Koch zabilježio je u petak 48.640 novooboljelih od koronavirusa, što je nešto manje nego jučer, ali 11.500 slučajeva više nego prošlog petka. Sedmodnevna incidencija se popela na 263,7, što je najviša vrijednost od izbijanja pandemije.

Spahn je preporučio da se na javnim mjestima, bilo da se radi o ugostiteljskim objektima ili kulturnim i sportskim ustanovama, uvede tzv. Pravilo 2G, koje ulaz dopušta samo osobama koje su cijepljene ili su preboljele koronavirus.

Na radnim mjestima se preporučuje redovito testiranje za one koji nisu cijepljeni.

„Kod nas nije pet do dvanaest nego pet iza dvanaest”, rekao je direktor Instituta Robert Koch, Lothar Wieler, na zajedničkoj konferenciji za tisak s ministrom unutarnjih poslova Spahnom.

I Spahn i Wieler su pozvali one građane koji se još nisu cijepili da to učine.

„Za postizanje imuniteta nam je potrebna procijepljenost od 90 posto, a mi smo od toga miljama udaljeni“, rekao je Wieler ukazujući na trenutnu procijepljenost u Njemačkoj od 67,4 posto.

Spahn je najavio podizanje naknade za liječnike koji provode cijepljenje, što bi trebalo utjecati na brzinu cijepljenja.

Od sutra su testovi na koronavirus  ponovno besplatni i to za sve građane jednom tjedno. Ova mjera je ukinuta u rujnu, jer se vjerovalo da bi njezino ukidanje moglo natjerati više građana da se cijepe.

Wieler se založio za to da se otkažu okupljanja s većim brojem ljudi ili da se ovakvi događaji, poput sportskih natjecanja ili kulturnih manifestacija, izbjegavaju gdje god je to moguće.

„Ja osobno ne bi odlazio na novogodišnje zabave“, rekao je Wieler.

Vjerojatna nova buduća vlada socijaldemokrata, zelenih i liberala, o kojoj traju pregovori, najavila je nove mjere u borbi protiv pandemije, o čemu bi trebalo biti odlučeno sljedećeg četvrtka u Bundestagu, ali i na zasebnom sastanku predstavnika saveznih i pokrajinskih vlasti.


Autor: CroExpress Datum objave: 12.11.2021.