Austrijska vlada naredila je zatvaranje “radikalne džamije” i islamskog centra četiri dana nakon atentata u Beču koji je izveo simpatizer skupine Islamske države (IS), objavila je u petak ministrica za integraciju Susanne Raab, prenose agencije.

Džamija i centar su pridonijeli radikalizaciji napadača, rekla je Raab na tiskovnoj konferenciji. Glavna organizacija koja predstavlja muslimane u Austriji i vodi 360 džamija (IGGOe), priopćila je da je pokrenula zatvaranje jedne džamije koja je “kršila svoju doktrinu”.

“Sloboda je dragocjeno dobro u našoj zemlji, koje moramo štititi i od onih iz naših redova”, rekao je predsjednik organizacije Ümit Vural.

Dan nakon atentata u kojem su ubijene četiri osobe u središtu glavnog grada, konzervativni kancelar Sebastian Kurz je izrazio “odlučnost u borbi protiv političkog islama, ideologije koja predstavlja opasnost za europski model života”.

Policija je privela 16 osoba od kojih su neki poznati pravosuđu po terorističkim akcijama.

Šest privedenih je pušteno, rekla je u petak glasnogovornica državnog odvjetništva Nina Bussek.

Dvadesetogodišnji napadač porijeklom iz Sjeverne Makedonije Kujtim Fejzulai u ponedjeljak je u središtu Beča počeo pucati na ljude, ubivši pritom četvero i ranivši 22 osobe. Policija ga je ubila neposredno po počinjenju napada, samo devet minuta nakon što je počeo pucati.

Napadač je služio zatvorsku kaznu za pokušaj pridruživanja ekstremistima u Islamskoj državi u Siriji, no pušten je početkom prosinca pod uvjetom da mora surađivati s policijom i neprofitnom organizaciju Derad koja vodi programe deradikalizacije ekstremista.

Austrijski kancelar Kurz kritizirao je Fejzulaijevo rano puštanje kao pogrešku, a ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer rekao je da je Fejzulai prevario Derad tvrdeći da više nije radikalan. Dužnosnici Derada to su opovrgnuli, rekavši da ni u jednom trenutku nisu zaključili “da je čovjek deradikaliziran”, Ministar Nehammer je rekao u srijedu da su napravljene obavještajne pogreške jer je Slovačka u srpnju dojavila Austriji da je tamo Fejzulai pokušao kupiti municiju.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 06.11.2020.