Austrijska savezna vlada razmatra uvođenje policijskog sata koji bi se trebao primjenjivati ​​od 19 ili 20 sati do 6 sati ujutro, javlja Salzburger Nachrichten.

Ako ljudi shvate ovo ozbiljno, novo ograničenje moglo bi spriječiti privatna okupljanja koja su, prema konzervativno-zelenoj vladi, nedavno dovela do novih infekcija.

Nitko u vladi to ne želi službeno potvrditi. No, dokazi da se o tako radikalnoj mjeri žustro raspravlja u vladinim krugovima rastu, piše Salzburger Nachrichten.

Uostalom, u petak je u Austriji zabilježeno 5.627 novih infekcija – više nego ikad od početka koronske krize. Savezni kancelar Sebastian Kurz (ÖVP) izjavio je u četvrtak kako domaćem zdravstvenom sustavu prijeti preopterećenje.

Inače, zabrana izlaska može se primjenjivati najviše deset dana.

25. veljače 2020. godine zabilježeni su prvi slučajevi oboljelih od Covid-19 u Austriji, a zatim se “prvi val” proširio diljem zemlje. Posljedice bile su, između ostalih, blokada, ekonomski kolaps i “nova pravila”.

Nakon popuštanja u travnju i opuštanja ljeti, broj zaraza ponovno je naglo porastao u jesen. Međutim, apeli vlade na osobnu odgovornost, izbjegavanje kontakata i regionalne mjere nisu mogle spriječiti “drugi val”.


Autor: CroExpress Datum objave: 30.10.2020.