Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner (Austrijska narodnjačka stranka, ÖVP) u ponedjeljak je ponovio svoju skepsu glede proširenja šengenskog prostora.

“Situacija na granici koja je za lokalno stanovništvo neizdrživa pokazuje da šengen u načelu ne funkcionira i da je zato proširenje ovog prostora besmisleno”, rekao je Karner u ponedjeljak ujutro prilikom obilaska austrijsko-mađarske granice.

Karner je rekao kako je samo u pokrajini Gradišće, koja graniči s Mađarskom, ove godine zabilježeno 74.291 izbjeglica koje dolaze iz neke od EU zemalja u kojima, protivno tzv. Dublinskom načelu, nisu registrirani.

“Građani s pravom priželjkuju da se provodi vraćanje na samoj granici. To je međutim kod podnošenje zahtjeva za azilom pravno nemoguće”, rekao je Karner u pograničnom mjestu Klimpuh u blizini Železnog.

Karner smatra da bi trebalo biti moguće već na samoj granici odbijati osobe iz onih zemalja čiji građani u pravilu nemaju izgleda za stjecanje političkog azila. Pritom je naveo Indiju, Tunis i Maroko.

“Samo ove godine je u Austriji 11.400 Tunižana podnijelo zahtjev za azilom”, rekao je austrijski ministar unutarnjih poslova.

Njemačka i Austrija već neko vrijeme vrše pritisak na Srbiju da uskladi svoj vizni režim s onim EU-a. Srbija je ranije ukinula vize za neke zemlje poput Indije, Tunisa i Burundija, nakon čega je u Austriji i Njemačkoj povećan broj zahtjeva za azilom osoba iz ovih zemalja.

Srbija je obećala da će uskladiti svoj vizni režim, a u nedjelju su građanima Tunisa ponovno uvedene vize.

Iz austrijskog ministarstva unutarnjih poslova su Hini u subotu priopćili kako, izražavajući svoju skepsu oko proširenja šengena, ministar Karner nigdje nije izrijekom spomenuo Hrvatsku.

Istodobno je rečeno kako je ministar svojom izjavom u kojoj se protivi proširenju šengena htio upozoriti na teško stanje s ilegalnom migracijom s kojom se Austrija posljednjih mjeseci suočava.

Ministar Karner je krajem prošlog tjedna objasnio kako je od 100.000 ilegalnih migranata koliko je ove godine zabilježeno u Austriji, 75.000 prošlo kroz neku od zemalja Europske unije, a da su ih vlasti tih zemalja nisu registrirale.

Zbog toga, po njegovom mišljenju, proširenje šengena nema smisla.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je priopćio kako Austrija i dalje podržava ulazak Hrvatske u šengenski prostor, što je planirano za početak sljedeće godine.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 21.11.2022.