Ekonomski savjetnik Bijele kuće Brian Deese u petak je rekao da SAD još uvijek radi na tome da se još više zemalja pridruži sporazumu koji je ovaj tjedan potpisalo 130 država koje podupiru minimalni globalni korporativni porez od barem 15 posto.

Sporazum će pomoći pogurati nastojanja predsjednika Joea Bidena da se poveća stopa globalnog oporezivanja kod kuće, te stvaranju prihoda za razne investicije, Deese je rekao novinarima u Bijeloj kući.

Dužnosnici iz 130 od 139 zemalja koji sudjeluju u razgovorima predvođenima Organizacijom za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u četvrtak su dogovorili pravila prema kojima će se oporezivati međunarodne tvrtke. 

Među zemljama koje nisu potpisale su Irska, Mađarska i Estonija, članice Europske unije koje su niskim porezima nastojale privući investicije. 

“Ovo je proces”, Deese je rekao. “Nastavit ćemo raditi na njemu. Ovo je prekretnica u procesu, no i snažan signal promjena prema završnom cilju.”

Njemački ministar financija Olaf Scholz rekao je novinarima nakon što se sastao s američkom ministricom financija, Janet Yellen, da EU očekuje brzu primjenu globalnog poreza unatoč tome što je nekoliko zemalja članica odbilo potpisati sporazum.

“Optimističan sam”, rekao je, dodavši da očekuje da se grupa od 20 najvećih ekonomija pridruži zemljama G7 u podupiranju plana na sastanku ekonomskih dužnosnika G7 zemalja koji će se održati sljedeći tjedan u Veneciji.

OECD je rekao da će plan primjene i preostala pitanja biti finalizirani do listopada, dok se očekuje da dođe do primjene sporazuma 2023. godine, prema OECD-u.

Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda, Kristalina Georgieva, u četvrtak je također pozvala zemlje koje su to odbile da se pridruže sporazumu, rekavši da će to biti u njihovom vlastitom interesu.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 03.07.2021.