U srcu hrvatske metropole, Zagreba, završena je nogometna 2023. godina najvećim derbijem hrvatskog nogometa.

Dinamo i Hajduk su se suočili u najvećem derbiju u Hrvatskoj, a rezultat je bio 0-0. Unatoč tome što se na terenu nije dogodilo ništa posebno spektakularno, ovaj derbi je ostavio dubok dojam na sve ljubitelje hrvatskog nogometa.

Gosti iz Splita, “jesenski” prvaci SS HNL-a, stigli su s jasnom taktikom – osigurati barem bod kako ne bi nepotrebno riskirali i ugrozili stečenu prednost nad pratiteljima. Hajduk, s najboljim obrambenim bedemom u ligi, nije dozvolio Dinamu da se razmaše, iako su Zagrepčani imali posjed. Statistika otkriva da su stvorili samo jednu veliku priliku koju nisu iskoristili, ali unatoč tome, nisu bili nezadovoljni trećim mjestom nakon turbulentne polusezone.

Bili smo na zatvaranju nogometne sezone 2023. u Maksimiru, gdje su nas vatreni južnjaci i glasni domaćini oduševili, unatoč lošem nogometu
FOTO: CroExpress, Ivan Novokmet

Hajduk, predvođen Markom Livajom, za sada čvrsto korača prema osvajanju HNL-a i donošenju najiščekivanijeg trofeja u povijesti kluba u Split.

I dok je nogomet na terenu bio siromašan prilikama i kvalitetnim potezima, pažnju su plijenili strastveni navijači. Boysi su šalovima stvorili živopisne povijesne slike, dok su pripadnici Torcide, poznati kao “fantomi” pirotehnike, stvarali spektakl na jugu stadiona. Taj vatreni entuzijazam kulminirao je u 60. minuti, pretvarajući jug u eruptirani vulkan. Važno je napomenuti da su događanja na tribinama dodala kolorit i smisao inače sporom i teško probavljivom nogometu.

Bili smo na zatvaranju nogometne sezone 2023. u Maksimiru, gdje su nas vatreni južnjaci i glasni domaćini oduševili, unatoč lošem nogometu
FOTO: CroExpress

Unatoč morbidnim porukama i prijetnjama linča navijača Hajduka u danima prije susreta, brojni navijači splitskog kluba nesmetano su prošetali Zagrebom do stadiona. Te poruke mržnje, unatoč svojoj uznemirujućoj prirodi, nisu uspjele spriječiti navijače da dođu na Maksimir i sudjeluju u jednom od najvećih događaja u hrvatskom nogometu.

U konačnici, priče koje su se vrtjele uoči derbija i zvučna te vizualna kulisa stadiona čine ovu utakmicu nezaboravnom. Bio je to dan kada je strast nogometa spojena s fanatičnom podrškom s tribina, ostavila dubok dojam u srcima zaljubljenika u hrvatski nogomet.

Video: CroExpress

Sigurni smo da će nogometno proljeće u Hrvatskoj biti izuzetno zanimljivo za pratiti i rezultatski se očekuje neizvjesna borba za titulu do kraja.


Autor: CroExpress/Ivan Novokmet Datum objave: 19.12.2023.