U Požegi je održana Skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine na kojoj je razmatrano stanje iseljavanja iz Đakovačko-osječke nadbiskupije, Požeške biskupije i Srijemske biskupije te njegove posljedice.

Na jučerašnjem sastanku bili su: Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup metropolit, Antun Škvorčević, požeški biskup, Đuro Gašparović, srijemski biskup, Fabijan Svalina, srijemski biskup koadjutor, Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup metropolit u miru i Ivan Ćurić, đakovačko-osječki pomoćni biskup.

“Svjesni da Crkva ne može zaustaviti procese gospodarske i druge socijalne naravi, utvrdili smo da u skladu sa svojim evanđeoskim poslanjem trebamo obiteljima i mladima pomagati da prepoznaju svoje dostojanstvo u cjelovitosti svoga poziva, koji nije svediv na materijalno pitanje. Istovremeno nam je s velikim razumijevanjem pratiti vjernike iseljenike i veliku pozornost posvetiti starijim osobama čiji se broj kod nas povećao, a koje ostaju same”, piše u priopćenju.

Biskupi naglašavaju kako su pastoralni djelatnici u mjesnim Crkvama u suradnji sa socijalnim radnicima, uz materijalnu pomoć, pozvani zauzeto nastojati pružati starijim osobama i utjehu vjere te ih snažnije povezivati sa župnom zajednicom kojoj pripadaju. Pored toga, ističu, potrebno je da na čelu sa župnicima prate iseljene obitelji u inozemstvu i pomažu njihovo uključivanje u hrvatsku inozemnu pastvu, primaju ih s radošću kad pohađaju članove svoje obitelji i rodbine u mjestima iz kojih su potekli, kad se ondje žele vjenčati, krstiti djecu ili slaviti druge svete sakramente.

Zaključuju kako će se iskazivanjem dobrodošlice i svjedočenjem osjećaja vjerničke blizine omogućiti iseljenicima da osjete kako domovina nije tek zemljopisni pojam, nego zajedništvo koje se očituje u uzajamnom prihvaćanju i poštovanju te življenju vrijednosti koje potvrđuju njihov identitet.

“To je ujedno i način na koji ih nenametljivo pozivamo da razmisle o svom povratku u domovinu”, zaključuju biskupi u priopćenju.


Autor: CroExpress/Živa zajednica Datum objave: 02.02.2023.