Na Bleiburg danas kreće oko sto autobusa, iz Hrvatske i dijaspore. Na Lojbaškom polju očekuje se oko deset posto više onih koji dolaze na komemoraciju i misu, a povećan je i broj policajaca s 320 na 350. 

Uz deset policijskih vodova, bit će i dva protueksplozivna tima, dva helikoptera tamošnjeg ministarstva unutrašnjih poslova, Kobre i deset pripadnika za borbu protiv terorizma koji govore hrvatski. Stiže i 12 policajaca iz Hrvatske. 
Kao i prošle godine, i ovogodišnju komemoraciju financira Hrvatski sabor s 500.000 kuna, a među specifikacijama koje je dobio 24 sata, ističe se povećanje iznosa za mobilne zahode, te prostor za Crveni križ.

S 30.375 kuna ta je stavka skočila na 125.000 kuna. Ove godine nema naknada za Hrvatsku biskupsku konferenciju jer misu neće držati biskupi. 

Neće ove godine biti ni državnih ili stranačkih čelnika zbog predizbornih aktivnosti za europarlamentarne izbore. Voditelj Predstavništva Počasnog bleiburškog voda (PBV) Bože Vukušić medijima je kazao kako su prema novim pravilima, zabranjeni i štandovi s hranom i memorabilijama, i to ne samo na mjestu okupljanja, već i u cijelom gradu. 
Jesti i popiti se može u tamošnjim trgovinama i gostionicama.

Kazne za ustaško znakovlje, prema novoj odluci austrijskog parlamenta, iznose i po 4.000 eura. Stoga je Savez udruga HOS-a odredio da neće na Bleiburg nositi zastave ni majice jer se zakoni moraju poštovati.


Autor: CroExpress Datum objave: 18.05.2019.