Potpredsjednik Vlade Davor Božinović izjavio je u četvrtak da se, s obzirom na porast broja novozaraženih u posljednja dva dana, ne može isključiti veća prisutnost omikron varijante covida-19 u Hrvatskoj od sporadična 24 slučaja, do sada potvrđena sekvenciranjem. 

“Kako broj novozaraženih raste jučer i danas, ne bih isključio da se tu ipak radi o većem broju omikrona nego što je sekvenciranjem utvrđeno”, rekao je Božinović na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Nagli skok broja novozaraženih neki stručnjaci povezuju s Badnjakom, ali drugi isključuju tu povezanost.

“To se ne može egzaktno dokazati. Ako skok brojki nema veze s blagdanima, onda ima s omikronom”, ustvrdio je potpredsjednik Vlade.

Vezano uz predstojeće dočeke Nove godine na otvorenom podsjeća da su županijski zavodi za javno zdravstvo objavili epidemiološke okvire, a o eventualnim kršenjima na terenu izvijestit će kontrolne službe i lokalni stožeri civilne zaštite.

Božinović poručuje da ostaje na snazi odluka o produženju radnog vremena kafića i ugostiteljskih objekata do dva sata iza ponoći za doček Nove godine, u noći s 31. prosinca na 1. siječanj.

Kontrolori će ići i po kafićima, no s obzirom na premali broj kontrolora sva mjesta neće biti pokrivena, a Božinović smatra da ljudi neće ići tamo gdje procijene da postoji rizik za njihovo zdravlje.

Buljev poziv je neodgovoran i riskantan

S obzirom da je Dalmacija rekorder po broju novozaraženih, o eventualnom pooštravanju mjera na tom području odlučivat će županijski zavodi za javno zdravstvo, koji prate situaciju na terenu.

Poziv sinjskog gradonačelnika Mire Bulja na “slobodni doček” u Sinju Božinović je ocijenio neodgovornim i riskantnim

“Nikako ne možemo podržati takve pozive, Istra je otkazala sva javna okupljanja na otvorenom, a neke županije organiziraju dočeke uz striktne kontrole. To su odgovorni pristupi”, poručio je.

Božinović podsjeća da je Nacionalni stožer produžio postojeće mjere do 31. siječnja, one će vjerojatno ostati takve do drugog tjedna, a tada ne isključuje korekcije na nacionalnoj razini, ovisno o razvoju epidemiološke situacije.

“Moramo voditi računa o puno aspekata. Kada govorimo o omikronu koji sigurno neće zaobići Hrvatsku, očito se radi o valu širenja koronavirusa koji do sada nije zabilježen po brojnim elementima”, istaknuo je.

Pritom je napomenuo da je niz zemalja skratio dane samoizolacije kontakata zaraženih kako bi se, uz zdravlje i živote, održalo gospodarstvo i vitalne funkcije u društvu. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 30.12.2021.