Potpredsjednik Vlade Davor Božinović u srijedu je izjavio da će Nacionalni stožer Civilne zaštite početkom idućeg tjedna vjerojatno dodatno ublažiti neke epidemiološke mjere koje se odnose na ograničavanje okupljanja i obavljanje pojedinih gospodarskih aktivnosti.

Unatoč današnjem minimalnom porastu novozaraženih, u zadnjih nekoliko tjedana vidljiv je znatan pad oboljelih, hospitaliziranih i preminulih od covida-19, čime se omogućava povratak redovnoj dinamici rada, istaknuo je Božinović na sjednici Vlade.

Postignuti stupanj imunosti stanovništva, stečen preboljenjem i cijepljenjem, u kombinaciji s višetjednim trendom pada broja oboljelih, hospitaliziranih i preminulih, omogućava Stožeru da razmatra daljnje ublažavanje uvedenih nužnih epidemioloških mjera.

Iako su najvažnije odluke Stožera koje se odnose na ograničavanje okupljanja, prelaske državne granice, organizaciju rada trgovina i javnoga prijevoza, te obavezno korištenje maski za lice na snazi do kraja ožujka, realno je, kaže Božinović, da će se već idućeg tjedna neke od tih mjera ublažiti.

Stožer će razmotriti sve pristigle prijedloge i početkom tjedna vjerojatno dodatno ublažiti neke mjere koje se odnose na ograničavanje okupljanja i gospodarske aktivnosti.

Božinović je istaknuo i da u ovom trenutku nema saznanja da je izbjeglički val značajnije utjecao na pogoršanje epidemiološke situacije.

Provodi se obavezno testiranje izbjeglica u prihvatnim smještajima, a u slučaju oboljenja predviđen je adekvatan smještaj, dodao je potpredsjednik Vlade.

Beroš: Barem jednom dozom cijepljeno 70,6 posto; 249 zdravstvenih usluga ukrajinskim izbjeglicama, troje hospitalizirano

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je u Hrvatskoj danas zabilježeno 2588 novih slučajeva covida-19 potvrđenih PCR testom te 662 pozitivne osobe na brzom antigenskom testiranju, što je u odnosu na prethodni tjedan povećanje od 0,21 posto.

Bolnice postupno smanjuju covid-kapacitete, što daje veći prostor za pružanje sveobuhvatnije skrbi te za prevenciju i očuvanje zdravlja, posebno onkoloških bolesnika, građana s mentalnim poremećajima te post-covid sindromom.

S obzirom na rezultate najnovijeg popisa stanovništva, najmanje jednom dozom cjepiva protiv covida cijepljeno je do sada 70,6 posto odraslog stanovništva, izvijestio je ministar.

Iako epidemija pokazuje silazni trend, Beroš je poručio da je covid-19 i dalje je prisutan te se ne staje s cijepljenjem građana. Od danas počinje i cijepljenje novim proteinskim cjepivom protiv covida, proizvođača Novavaxa, a namijenjeno je starijima od 18 godina.

Izvijestio je i da je od 25. veljače ukrajinskim izbjeglicama u Hrvatskoj pruženo ukupno 249 zdravstvenih usluga, a troje ih je hospitalizirano.

Hitna medicinska služba ukupno je imala 14 intervencija vezanih za pružanje hitne skrbi izbjeglicama iz Ukrajine.

Na brzom testiranju na covid, petero je izbjeglih Ukrajinaca bilo pozitivno.

Izbjeglom ukrajinskom stanovništvu omogućeno je i cijepljenje protiv covida, a djeci uobičajena cjepiva protiv ospica, zaušnjaka i rubeole te poliomijelitisa.

Beroš je istaknuo da se upravo u Ukrajini događa velika epidemija ospica i rubeole zbog slabijeg cijepljenja protiv tih bolesti.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 09.03.2022.