Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u četvrtak, po pitanju uzvikivanja ustaškog pozdrava “Za dom spremni” u Kninu, kako je taj poklič zabranjen te da će policija sigurno napraviti sve što je u skladu sa zakonom.

“Nemam konkretan uvid ili neko izviješće što se dogodilo. Taj poklič je zabranjen, kažnjiv i policija će sigurno napraviti sve što je u skladu sa zakonom”, rekao je novinarima Božinović tijekom proslave 26. obljetnice VRO Oluja.

Dodao je da o konkretnom slučaju ne može u ovome trenutku govoriti. “Znate da je ovdje policija puno puta prijavila korištenje tog pokliča, ali nije to uvijek dobilo svoj pravosudni epilog”, kazao je.

Na pitanje jesu li preporuke Vijeća za suoćavanje s prošlošću problematične u ovakvoj situaciji, Božinović je rekao kako one nisu problem, već dio rješenja.

Mediji su prenjeli snimku na kojoj se vidi da je nekolicina ljudi u Kninu uzvikivala ustaški pozdrav “Za dom spremni”, koje je predvodio predsjednik udruge 9. bojne HOS-a i njen ratni zapovjednik Marko Skejo.

Na pitanje je li to bilo kršenje zakona i epidemioloških mjera, Božinović poručuje kako “nije neki pasionirani ‘stalker’ gospodina Skeje” te kako će sve vidjeti iz izviješća policije.

“To je apsolutno poklič, pozdrav koji nema pravo građanstva, koji treba sankcionirati. Naravno postoje neke situacije o kojima se može razgovarati. To je sada nešto što bi trebali svi, pogotovo u politici, zauzeti nekakav stav, vidjet što se od toga i na koji način može implementirati u određena rješenja”, kazao je Božinović.

Dodaje da će policija odraditi svoj posao čim pregleda snimku.

“Policija je uvijek radila svoj posao i uvijek je prijavljivala. Upravo u ovim krajevima te policijske prijave nisu uvijek, ili su tek možda u nekim pojedinačnim slučajevima, dobivale pravosudni epilog, što onda nije dobro ni za policiju”, ističe Božinović.

Po pitanju zakonske zabrane pokliča, Božinović kaže kako to nije u njegovoj nadležnosti.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina također je kazao kako nije vidio taj događaj te da ne može ništa konkretno reći.

Ministar Božinović odgovarao je i na pitanje o zahtjevima gradonačelnika Sinja Mire Bulja da se u tom gradu opuste epidemiološke mjere zbog nadolazeće Alke i blagdana Velike Gospe, kazavši kako odluke ne donosi on.

“Ove mjere su donesene u trenutku kada je bila procjena da se Hrvatska može više otvoriti. Naše su mjere dobro izbalansirane, jer jadranska Hrvatska je i danas ostala na toj narančastoj zoni. Zbog toga imamo jednu od najuspješnijih turističkih sezona i to u vrijeme pandemije jer smo pristupili na jedan racionalan način”, kazao je Božinović.

Dodaje kako nikada neće ići prema represivnijim mjerama, pogotovo prema mladima, ali da šalju poruku o tome što je epidemiološki prihvatljivo ponašanje.

“Stožer je izradio epidemiološki okvir, i to je ono najbolje što je struka u stanju ponuditi”, zaključio je Božinović.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 05.08.2021.