Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je u petak u Luxembourgu da su hrvatski policajci sudjelovali u nasilju nad migrantima na granici s BiH, ali da to neće utjecati na ulazak Hrvatske u šengenski prostor.

Više europskih medija je u srijedu navečer objavilo uznemirujuće snimke koje prikazuju muškarce s fantomkama na licu i odjećom koja podsjeća na uniforme hrvatske policije kako protjeruju migrante prema Bosni i Hercegovini.

Maskirani muškarci tjeraju ih iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne nalik na dio uniforme te postrojbe.

“Glavni ravnatelj policije je, čim je vidio snimke, poslao stručni tim koji je vrlo intenzivno radio i koliko je meni u ovome trenutku poznato, oni su utvrdili da se radi o policijskim službenicima”, rekao je Božinović u Luxembourgu gdje sudjeluje na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica EU-a.

On pretpostavlja da se radi “o nekom individualnom prekršaju nekolicine policijskih službenika”.

Božinović je dodao da bi ravnatelj ili netko iz ravnateljstva policije trebao iznijeti više detalja.

Ministar ipak drži da ti incidenti neće izazvati negativne političke reakcije u EU-u, s obzirom na hrvatska nastojanja na ulasku u šengenski prostor.

“Ne, uopće ne očekujem negativne reakcije. U svakoj policiji na svijetu, s obzirom da su policajci u bliskom kontaktu s građanima, s prekršiteljima i sa svim kategorijama ljudi, događa se da oni prekorače svoje ovlasti. Vidjet ćemo ako je to ovdje bio slučaj, a onda za to slijede sankcije”, rekao je Božinović.

“Ako bi se u zakonitom postupku dokazalo ovo o čemu govorimo, to je u svakom slučaju neprihvatljivo ponašanje, ali ja to ne bih vezao isključivo za suzbijanje ilegalnih migracija. To je neprihvatljivo ponašanje policijskog službenika u bilo kojoj situaciji, dogodilo se to na ulici, stadionu ili negdje drugdje”, dodao je.

Što se tiče ulaska Hrvatske u šengensku zonu, Božinović kaže da stvari idu svojim tijekom, da su obavljeni dosad najzahtjevniji pregovoru za ulazak u prostor bez unutarnjih graničnih kontrola, da je policija pokazala svoju spremnost te da je uspješno prošla strogu evaluaciju zaštite vanjskih granica.

Nakon što su u više zemalja EU-a objavljene snimke nasilja nad migrantima u Hrvatskoj i Grčkoj, povjerenica EK-a za unutarnje poslove Ylva Johansson rekla je u četvtak da su one “šokantne” i da “ima uvjerljivih dokaza za zlouporabu europskih sredstava” koje EU daje članicama za upravljanje vanjskim granicama.

Glasnogovornik EK Adalbert Jahnz je najavio istragu o tome je li Hrvatska novac koja je dobila iz europskih fondova za nadzor granice koristila za smještaj osoblja koji je sudjelovao u prisilnim protjerivanjima migranata.

“Pozorno pratimo kako se troši europski novac i ako se utvrdi da se trošio za nezakonite radnje, onda može doći do suspenzije plaćanja ili do novčanih kazni ili zahtjeva za povrat novca”, rekao je Jahnz. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 08.10.2021.