O cijepljenju zdravstvenih djelatnika Beroš je ponovio da ono neće biti obvezno, ali kako je njegov stav da su covid potvrde u zdravstvu vrlo utemeljene.

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u petak kako se zasad ne planira uvođenje covid potvrda za školstvo i zdravstvo, iako se o tome razmišlja, a produljuje se njihov rok valjanosti.

Božinović je na konferenciji za novinare rekao da se zasad ne planira uvođenje covid potvrda za druge djelatnosti, ali i dodao kako je činjenica da ih imamo i da ih u svakom trenutku, ako se tako procijeni, mogu aktivirati.

Najavio je produljenje roka valjanosti covid potvrda sa sadašnjih devet mjeseci.

Božinović je ponovio važnost pridržavanja mjera, održanja osobne higijene, izbjegavanje bliskih kontakata, prozračivanje prostora. “Ono što su nas nekada plašili s propuhom, sad je svakih 10 do 15 minuta dobro napraviti propuh, jer se raspršuje aerosol”, kazao je.

Novooboljelih 31,6 posto više nego prošlog tjedna

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je da je u ovom tjednu broj novooboljelih 31,6 posto veći nego prošlog tjedna, a da je trenutno 14-dnevna stopa incidencija 143,4, pri čemu najnižu ima Istarska, a najvišu Splitsko-dalmatinska županija.

Na ljestvici zemalja EU po incidenciji Hrvatska je na 11. mjestu, najnižu imaju Poljska i Mađarska, a najvišu Francuska i Irska. Po stopi smrtnosti na milijun stanovnika Hrvatska je 20. na listi zemalja EU, kazao je Capak.

Kada je riječ o cijepljenju trećom dozom naveo je da se proizvođači ni regulatorna tijela nisu očitovala o tome, no da će Hrvatska u skorije vrijeme krenuti s trećom dozom za najugroženije kategorije stanovništva.

Milijun doza neupotrebljenog cjepiva, nije blizu istek roka trajanja

“Nemojte me pitati za datum, o tom raspravljamo”, izjavio je novinarima i poručio da Hrvatska ima oko milijun doza neupotrebljenog cjepiva te da mu nije blizu istek roka trajanja.

Za maske u školama rekao je da se u ovu školsku godinu ulazi s više oboljelih nego prošle godine, da svi želimo da djeca budu u školama, te da se zato moraju primijeniti mjere koje koliko toliko štite od bolesti.

“Najvažniji argument za to je da ukoliko se pojavi bolestan učenik, ako se nose maske, neće svi u njegovoj neposrednoj blizini trebati ići u samoizolaciju“, naglasio je Capak.

Naveo je da je u dobi od 12 do 18 godina cijepljeno nešto manje 10 posto djece.

Ministar zdravstva Vili Beroš ponovio je podatak o visokom udjelu necijepljenih među hospitaliziranim i zaraženim osobama, upitavši zar to nije dovoljan argument o učinkovitosti cijepljenja. 

“S 50,69 posto cijepljenog odraslog stanovništva nismo postigli razinu koja jamči sigurno zdravstvenu budućnost”, upozorio je Beroš i pozvao na osobnu odgovornost svakog pojedinca.

“Ne mogu vjerovati da u vrijeme globalne epidemije netko koristi bolest za politiziranje, omalovažavanje i propitivanje stručnih, takvi potezi mogu donijet jeftine političke poene i naslovnice, ali samo za kratko”, dodao je.

Ministar je napomenuo da cijepljenje u potpunosti ne kompenzira nepridržavanje mjera, već da jedino zajedno mogu dovesti do suzbijanja epidemije. Potvrdio je i da će aktivirati dodatne mobilne timove i dodatnu patronažu radi cijepljenja najstarijih.

Covid potvrde u zdravstvu vrlo utemeljene

O cijepljenju zdravstvenih djelatnika Beroš je ponovio da ono neće biti obvezno, ali kako je njegov stav da su covid potvrde u zdravstvu vrlo utemeljene. “Cijepljenje neće biti obavezno, ali obavezno testiranje je onda opcija.

Slovenija primjerice, rekao je, ima obvezno testiranje zdravstvenih djelatnika jednom tjedno.

U Europi se ide i na ukidanje besplatnog testiranja kada ne postoji jasna klinička situacija, zato da bi se svi cijepili pa i mi tako razmišljamo, poručio je ministar zdravstva.


 

Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 27.08.2021.