Potpredsjednik Vlade Branko Bačić u petak je najavio da će idući tjedan u javno savjetovanje biti upućene izmjene dvaju zakona radi ubrzanja procesa obnove kako bi stanovnici čije su nekretnine stradale u potresima što prije bili stambeno zbrinuti.

U prvom obraćanju na sjednici Vlade kao potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Bačić je kao prioritete u idućim mjesecima istaknuo što bolju iskoristivost sredstava iz Fonda solidarnosti EU, zbrinjavanje prije iduće zime svih građana koji žive u kontejnerskim naseljima ili u mobilnim stambenim jedinicama neposredno uz svoje oštećene kuće te maksimalno ubrzanje procesa obnove.

S tim ciljem početkom idućeg tjedna u javno savjetovanje bit će upućene izmjene i dopune Zakona o obnovi kojim će se, naglasio je Bačić, smanjiti broj sudionika procesa obnove i za 40 posto te u postupku početka radova smanjiti potrebnu dokumentaciju koja “značajno otežava proces obnove”.

U javno savjetovanje bit će upućene i izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave kojima će se objediniti Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje i zagrebački Fond za obnovu.

Bačić očekuje da će oba prijedloga za 15 dana biti na Vladi te potom upućena u hitnu saborsku proceduru.

Najavio je za idući tjedan otvaranje radova na višestambenoj zgradi te 18 gradilišta zamjenskih kuća, isključivo za građane smještene u kontejnerima, a za veljaču još 70-ak gradilišta.

Državnim nekretninama, dodao je, dan je nalog da obnove sve stanove na prostoru Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke, Krapinsko-zagorske i Sisačko-moslavačke županije kako bi dio građana mogao naći smještaj do rješenja njihovog stambenog pitanja, a Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama da “već sad krenu u razgovore sa županijama”.

“Na taj način, vjerujem, kroz veljaču bi mogle biti ispunjene pretpostavke da proces obnove ubrzamo”, ocijenio je Bačić koji bi idući tjedan, prema najavama, trebao posjetiti Banovinu.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 20.01.2023.