Budnicom Orkestra Oružanih snaga ulicama Okučana u srijedu ujutro je počelo obilježavanje 29. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Bljesak kojom je oslobođena zapadna Slavonija, a središnja svečanost bit će kod “Kocka vedrine”, gdje se očekuje dolazak državnog vrha.

Na središnjoj svečanosti u središtu Okučana bit će, uz polaganje vijenaca, pročitana imena branitelja poginulih u “Bljesku” i povjesnica o operaciji, a umjesto preleta MIG-ova, kako je to bilo na prethodnim svečanostima, organiziran je prelet borbenih aviona Rafalea.

Budnicom u Okučanima počelo obilježavanje 29. obljetnice VRO Bljesak

Prva zadaća višenamjenskih borbenih aviona Rafale koji su 25. travnja došli iz Francuske u Hrvatsku bit će izvedeni u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima Vojno-redarstvene operacije Bljesak, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost, izvijestilo je Ministastvo obrane.

Brzim i žestokim udarima hrvatske su snage u manje od 32 sata oslobodile više od 500 četvornih kilometara okupiranog teritorija i potvrdile punu spremnost i sposobnost za oslobađanje preostalih okupiranih područja Republike Hrvatske. ✌🏻🇭🇷 U VRO Bljesak poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski vojnik i policajac, a 162 su ranjena. Neka im je vječna slava i hvala! Ministarstvo obrane RH

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike Hrvatske u Srijeda, 1. svibnja 2024.

Dva Rafala preletjet će iznad Okučana te će zatim i čitavu Hrvatsku, od Vukovara i Čakovca do Istre i juga Hrvatske.

Brojni građani od jutra pristižu u Okučane gdje je priređen cjelodnevni program obilježavanja 29. godišnjice VRO Bljesak.

Sportske igre hrvatskih branitelja u organizaciji UDVDR Brodsko-posavske županije otvorene su u sportskoj dvorani Osnovne škole, a do 16 sati može se razgledati taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme Oružanih snaga i MUP-a.

Budnicom u Okučanima počelo obilježavanje 29. obljetnice VRO Bljesak

U crkvi sv. Vida bit će služena sv. misa za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu.

Proslava pobjedničke akcije Bljesak u Okučanima završit će koncertom grupe Crvena jabuka.

Hrvatske snage su u Vojno-redarstvenoj operaciji “Bljesak“ 1. svibnja 1995. u manje od 32 sata s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju, odnosno oko 600 četvornih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija.

U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena.

Tijekom akcije pobunjeni Srbi su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 01.05.2024.