Češki turisti moći će ući u Hrvatsku bez dodatnih ograničenja 22 dana nakon što su primili prvu dozu cjepiva protiv covida-19, objavili su u subotu ministri vanjskih poslova dviju država.

Odluka bi trebala stupiti na snagu idući tjedan, odnosno kad se “finaliziraju detalji na stručnim razinama”, rekao je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Dodao je da je dogovor između Hrvatske i Češke “sjajan obrazac za daljnje bilateralne dogovore i s drugim državama”.

Ministrica turizma Nikolina Brnjac je najavila da će o istoj temi u ponedjeljak razgovarati s austrijskom kolegicom i da će se kontaktirati sva emitivna tržišta.

Češki ministar Jakub Kulhanek ocijenio je da se Hrvatska “izvrsno priprema za nadolazeću sezonu”, a da je “prva lastavica” vlak iz Češke koji je u subotu stigao u Hrvatsku s turistima, što će odsad svakodnevno činiti, dovozeći turiste i iz Slovačke i Mađarske.

Dodao je da je Hrvatska omogućila ulazak djece do 12 godina bez ikakvih ograničenja, što su “vrlo pozitivni uvjeti za velik broj čeških obitelji”.

Kulhanek je najavio da će ove kao i proteklih godina u Hrvatskoj biti otvorena dva češka konzularna predstavništva, u Splitu i Rijeci i da će stići češki policajci koji će s hrvatskim kolegama provoditi zajedničke ophodnje.

Šef češke diplomacije je na konferenciji naglasio da Prag podupire ulazak Hrvatske u šengenski prostor jer “ona to zaslužuje”.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 29.05.2021.