Premijer Andrej Plenković čestitao je u nedjelju građanima Dan državnosti, istaknuvši veliko značenje konstituiranja prvog višestranačkog Sabora na današnji dan, a za predstojeće razdoblje izdvojio važnost gospodarskog oporavka i obnove potresom pogođenih područja. 

“Dan državnosti ima veliko značenje za sve nas jer je konstituiranjem prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora, na današnji dan 1990. godine, rođena demokratska hrvatska država” istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković u čestitki i svim sugrađanima u domovini i inozemstvu u povodu Dana državnosti .

U čestitki se podsjeća da je na današnji dan, prije 31 godinu, nakon stoljetne borbe za vlastitom državom,  obnovljena suverenost hrvatskog naroda koji od tada demokratskim putem upravlja svojom sudbinom.

Premijer smatra da, unatoč svim tim teškim okolnostima Domovinskog rata, nedavne pandemije koronavirusa i potresa, Hrvatska može biti ponosna na svoja postignuća u protekla tri desetljeća neovisnosti. 

“Uspostavili smo institucije demokratske države, osigurali međunarodno priznanje, ustrojili respektabilne oružane snage, obranili i oslobodili svoju domovinu, obnovili ratom razrušena područja te izgradili modernu državu koja je članica NATO-a i Europske unije, kojom smo već i predsjedali. Obnovili smo gospodarstvo i ostvarili brojna ulaganja u modernizaciju infrastrukture”, poručio je premijer.
 
U razdoblju pred nama, kao prioritet izdvojio je osiguranje što bržeg gospodarskog oporavka i razvoja nakon krize te obnovu potresom pogođenih područja.

“Usmjereni smo na provedbu niza nužnih reformi i investicija koje će poboljšati kvalitetu života svih naših građana, dodatno modernizirati naše gospodarstvo te ga učiniti konkurentnijim i otpornijim na buduće krize. U tu svrhu, na najbolji ćemo način iskoristiti više od 24 milijarde eura europskih sredstava za koje smo se izborili. Nastavit ćemo graditi zemlju razvijene demokracije i solidarnosti, tolerantnog ozračja i društvene odgovornosti”, poručio je Plenković. 

Istaknuo je da smo danas na dobrom putu da u idućim godinama pristupimo schengenskom prostoru i europodručju, što će produbiti našu integraciju u Europskoj uniji, povećati sigurnost naših granica i osnažiti naše gospodarstvo.

Osvrnuvši se na konstituiranje prvog višestranačkog demokratskog hrvatskog Sabora prije 31 godinu,  premijer je naveo da je to bilo prijelomno vrijeme u našoj povijesti kada smo kao narod pokazali jedinstvo, zajedništvo i hrabrost, pod vizionarskim  vodstvom predsjednika Franje Tuđmana. No za razliku od mnogih srednjoeuropskih naroda koji su se mirnim putem oslobodili komunističkog režima, hrvatski je narod ubrzo bio prisiljen braniti svoju obnovljenu slobodu od velikosrpske agresije. 

Stoga je i današnji Dan državnosti prilika da se s posebnim poštovanjem i trajnom zahvalnošću prisjetimo svih hrvatskih branitelja koji su stali u obranu Hrvatske, istaknuo je premijer.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 30.05.2021.