Cijene stambenih nekretnina u Njemačkoj pale su u 2023. godini prvi puta od 2007. i početka globalne finacijske krize, pokazuju podaci Destatisa, objavljeni u petak.

Stambene nekretnine pojeftinile su lani za 8,4 posto, izračunao je njemački statistički ured.

Cijene su im pale prvi puta od 2007. godine i početka financijske krize koja se uskoro iz SAD-a proširila na cijeli svijet. Pad je ujedno najsnažniji od 2000. kada je Destatis počeo voditi evidenciju.

U četvrtom tromjesečju smanjile su se za 7,1 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, produljivši silazni trend peto tromjesečje zaredom. U trećem tromjesečju bile su niže za 10,1 posto nego u istom razdoblju 2022., pokazuju podaci Destatisa.

Njemačko tržište nekretnina doživljavalo je procvat u razdoblju niskih kamatnih stopa, poduprto i snažnom potražnjom, ali situacija se stubokom promijenila kada je Europska središnja banka (ECB) sredinom 2022. počela podizati troškove zaduživanja kako bi obuzdala inflaciju.

Od srpnja 2022. do rujna 2023. ECB ih je podigao za čak 4,5 postotnih bodova.

Zbog znatno viših troškova zaduživanja i gradnje kompanije više ne mogu podmirivati dospjele obaveze, bankovni krediti presušuju, a poslovi stoje, napominje Reuters.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 22.03.2024.