Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je u petak da je stjecanje kandidacijskog statusa BiH za članstvo u Europskoj uniji prekretnica za tu zemlju istaknuvši da je dobivanje ovakve prilike poruka svim narodima i građanima BiH da je “europska budućnost nadohvat ruke”. 

Europsko vijeće u četvrtak je odobrilo kandidacijski status Bosni i Hercegovini nakon što je ta zemlja podnijela zahtjev za članstvo prije šest godina. Podnio ga je upravo tadašnji hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović. 

“Ovo dolazi kao prva velika prekretnica nakon prijave 2016.”, ocijenio je Čović na Twitter nalogu, zahvalivši  partnerima iz Europske unije koji su, kako je rekao, prepoznali važnost ovog koraka, te posebice hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću. 

Da bi to postalo realnost, vlasti BiH moraju provesti 14 prioriteta koje je Europska komisija postavila pred tu zemlju. To je preduvjet kako bi BiH mogla ući u sljedeću fazu otvaranja poglavlja i prihvaćanja pravne stečevine EU. 

Jedan od ključnih uvjeta kojega su se vlasti obvezale ispuniti je izborna i ustavna reforma sukladno presudama Europskog suda za ljudska prava, kako bi se otklonila diskriminacija u izbornom procesu, prije svega prema predstavnicima manjina. To uključuje i provedbu presude Ustavnoga suda BiH oko legitimnog političkog predstavljanja koja se odnosi na prestanak preglasavanja konstitutivnih naroda, što se najčešće zlorabilo na štetu najmanje brojnih Hrvata. 

Buduće vlasti, čiju okosnicu čine stranke probošnjačko-građanske ‘osmorke’, te vodeća hrvatska i srpska stranka, HDZ BiH i SNSD, koje su jučer potpisale koalicijski sporazum, obvezale su se provesti izborne reforme i ograničene izmjene Ustava pola godine nakon uspostave Vijeća ministara i vlada na entitetskim razinama. To su  ranije ove godine obećali ispuniti na susretu s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 16.12.2022.