Po njegovim riječima moguće je nadograditi Ustav BiH tako da se umjesto brisanja triju naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba, doda da oni predstavljaju i građane koji se ne izjašnjavaju kao ta tri konstitutivna naroda.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović odbacio je u petak mogućnost brisanja Hrvata kao konstitutivnog naroda iz Ustava BiH te ponudio kompromisno rješenje da se i manjinama omogući kandidiranje i biranje u Predsjedništvo BiH i državni Dom naroda.

 “Vrlo jasno, nismo spremni izbrisati ime Hrvat iz Ustava bez obzira radi li se o Predsjedništvu, Domu naroda ili institucijama koje su kroz ustav povezane. Nema eliminiranja konstitutivnih naroda iz ustava. Dapače, razgovaramo o legitimnom političkom predstavljanju konstitutivnih naroda”, rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru nakon sjednice vodstva Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Prijedlog da se u sklopu izborne reforme u BiH, u kojoj između lokalnih političara posreduju predstavnici administracije SAD-a, posebni izaslanik Matthew Palmer i direktorica za Aziju i Europu u Službi za vanjsko djelovanje Europske unije Angelina Eichhorst, izbrišu nacionalni prefiksi kako bi se omogućilo i predstavnicima manjina da se kandidiraju iznijeli su predstavnici Venecijanskoga povjerenstva. Takav prijedlog odnosi se na izbor članova BiH Predsjedništva i državnog Doma naroda. Podržavaju ga predstavnici bošnjačkih stranaka, dok hrvatski predstavnici, čiji je narod tri i pol puta manje brojan, strahuju da bi u tome slučaju posve izgubili mogućnost utjecaja na biranje svojih predstavnika u državna tijela.

Po Čovićevim riječima moguće je nadograditi Ustav BiH tako da se umjesto brisanja triju naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba, doda da oni predstavljaju i građane koji se ne izjašnjavaju kao ta tri konstitutivna naroda.

“Mi smo ponudili alternativu za Predsjedništvo BiH i za Dom naroda tako da uz naziv Hrvat stoji ‘i oni koji se ne izjašnjavaju kao predstavnici konstitutivnih naroda’. To je model da se svatko može kandidirati, te biti i izabran”, pojasnio je.

Unatoč poprilično udaljenim stajalištima hrvatske i bošnjačke strane o izbornoj reformi, Čović ipak vjeruje da je moguće napraviti iskorak kako bi se postigao dogovor o izbornoj reformi.

Pri tome je posebno istaknuo kako je važan nastavak potpore administracije EU i SAD-a, za koje je rekao da su zabrinuti zbog stanja u BiH.

“BiH je izloženija je nego ikada politički, sigurnosno, ekonomski. Izaći iz toga možemo uz euroatlantski put. Ako su stvarno zabrinuti za izvorište krize koja se može proširiti na sve strane onda nas žurno trebaju dovesti unutar procesa približavanja EU kako bi se na tome putu prilagođavali”, doda je čelnik HNS-a BiH.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 03.12.2021.