Predsjednik HDZ-a BiH sastao se s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom bošnjačke stranke SDA Bakirom Izetbegovićem.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u ponedjeljak je nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom bošnjačke stranke SDA Bakirom Izetbegovićem rekao kako je trenutni tretman Hrvata u BiH put za trajno nefunkcioniranje te države.

Jedan od načina za pomak po pitanju novog izbornog zakona u BiH je “razgovarati”, kao na susretu u Zagrebu, te da se “shvati da je opasno najmalobrojniji narod dovesti u poziciju manjine, a taj izraz se počeo koristiti u političkom izrazu Sarajeva”, rekao je Čović, zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, nakon sastanka s hrvatskim premijerom Plenkovićem i Izetbegovićem, također zamjenikom predsjedatelja.

“To je put za trajno nefunkcioniranje Bosne i Hercegovine”, naglasio je Čović u izjavi pred Banskim dvorima.

Iz Vlade je priopćeno kako je na susretu pozdravljeno potpisivanje sporazuma o izmjenama izbornog zakona i održavanju izbora u Mostaru, a Čović je dodao kako su ti sporazumi osnova za približavanje stavova hrvatske i bošnjačke strane te da su oni definirali “i rokove i načine što treba raditi do kraja godine kako bi se iduće godine usuglasili u parlamentu “, no da se oni još ne provode.

“Naravno da i dalje imamo različite poglede kako to raditi i kojom dinamikom. Ja sam insistirao da se držimo tih sporazuma koje smo zajedno potpisali i čiji su svjedoci bili brojni predstavnici međunarodnih institucija u BiH”, rekao je Čović nakon susreta.

Razgovor triju čelnika ocijenio “ugodnim”, pa je zahvalio Hrvatskoj i hrvatskom premijeru na pomoći u europskom putu Bosne i Hercegovine. Razgovaralo se i o obljetnici potpisivanja Daytonskog sporazuma, situaciji u susjedstvu, gospodarskoj suradnji, investicijama, zajedničkim projektima i povezivanju dviju država, priopćeno je iz Vlade.


 

Autor: CroExpress/hina Datum objave: 29.09.2020.