Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović ponovo je u utorak izjavio da nema uvjeta za provedbu izbora u listopadu, ali i dodao da još uvijek postoji mogućnost da se prije toga dogovori izborna reforma usvajanjem odgovarajućih zakonskih rješenja u državnom parlamentu.

Čović je novinarima u Sarajevu kazao da je tijekom posljednjeg kruga pregovora o izbornoj reformi, koji je u nedjelju okončan bez konačnog dogovora, ipak postignuta suglasnost o tome kako birati članove Predsjedništva BiH i zastupnike u Domu naroda parlamenta Federacije BiH pa bi to mogla biti polazna točka za donošenje potrebnih zakonskih rješenja.

“Mi upravo to i tražimo jer je to zahtjev Ustavnog suda BiH”, kazao je Čović.

Naglasio je da planira razgovarati s čelnicima drugih parlamentarnih stranaka i na taj način utvrditi postoji li spremnost da se u parlamentarnu proceduru upute odgovarajuća zakonska rješenja i usvoje kako bi se izbori održali na zakonit način.

Čović tvrdi kako zapravo postoji jasan politički dogovor o tome na koji način provesti sve presude Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

To, po njegovim riječima, znači kako su svi pregovarači suglasni da se hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH ubuduće biraju preko elektora odnosno podjelom 300 elektorskih bodova danih županijama temeljem broja stanovnika i etničkog sastava.

Federalni Dom naroda birao bi putem nacionalnih klubova zastupnika u entitetskim županijskim skupštinama. 

Čović tvrdi kako je sve to rezultat kompromisa na koje je pristao HDZ BiH  jer je ta stranka prvotno preferirala uspostavu dvije izborne jedinice unutar Federacije BiH, ali crvena crta uvijek je bila ta da Dom naroda parlamenta Federacije BiH mora ostati zakonodavno tijelo, odnosno da se ne može dopustiti reduciranje njegovih ovlasti kako je to tražila Stranka demokratske akcije (SDA).

“Pregovarački je proces završen, a sada je sve pitanje parlamentarne procedure”, kazao je Čović ističući kako sada nema formalno-pravnih uvjete za organiziranje izbora jer nije provedena presuda Ustavnog suda BiH po prizivu Bože Ljubića iz 2016. godine.

Stranci podržavaju provedbu izbora u listopadu

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) ipak je odlučilo i u postojećim okolnostima nastaviti pripreme za provedbu izbora koji bi trebali biti održani prve nedjelje u listopadu. 

Provedbu izbora u tom terminu podupiru i EU, SAD, misija OESS-a te Ured visokog predstavnika (OHR)

Čović je najavio kako će predsjedništva HDZ BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) do kraja tjedna odlučiti kako će se hrvatske stranke postaviti u odnosu na takve planove te je istaknuo kako je i sadašnji saziv SIP-a nezakonit pa nema ni legitimitet organizirati izbore.

Podsjetio je kako je jedan od zaključaka sabora HNS-a iz veljače da treba iskoristiti sve legitimna pravna sredstava da se zaštite interesi BiH i hrvatskog naroda u njoj.


Autor: CroExpress/HINA Datum objave: 22.03.2022.