Hrvatsko-američko društvo, središnja organizacija Hrvata u američkoj saveznoj državi Louisiani, održalo je svoj godišnji Croatian Fest u novom hrvatskom domu u gradiću Belle Chasse, predgrađu New Orleansa.

Ovaj festival okuplja hrvatske iseljenike, većinom s jadranske obale, koji već nekoliko naraštaja žive u SAD-u, baveći se raznim poslovima, posebice uzgojem kamenica.

Ovogodišnji Croatian Fest održan je prošle subote, a cjelodnevni program započeo je blagoslovnom molitvom koju je predvodio vlč. Damian Zablocki. Program je uključivao raznolike aktivnosti, uključujući glazbene nastupe domaćih i gostujućih glazbenika iz New Yorka, Chicaga i Milwaukeeja.

'Croatian Fest' u Louisiani okupio veliki broj Hrvata iz svih dijelova SAD-a

Posebna poslastica bili su nastupi klape Balatura iz Opuzena te dvije klape iz Argentine: ženska klapa Valovi i muška klapa BA. Domaća folklorna skupina izvela je tradicionalne hrvatske plesove, a posjetitelji su uživali u bogatoj ponudi domaće hrane, koju su pripremili brojni volonteri, uključujući janjetinu, svinjetinu s ražnja, slavonski čobanac, salatu od hobotnice, hrvatski roštilj te morske delicije poput kamenica i škampi.

Na festivalu je sudjelovala i Sanja Laković, generalna konzulica Republike Hrvatske iz Chicaga, a među gostima je bio Andrew Gilich, gradonačelnik grada Biloxija iz savezne države Mississippi, koji je unuk hrvatskih iseljenika.

'Croatian Fest' u Louisiani okupio veliki broj Hrvata iz svih dijelova SAD-a

Nedjelja je rezervirana za zajednički ručak brojnih volontera i članova društva te poslijepodnevnu hrvatsku svetu misu u crkvi Gospe od Pomoći, koju je predvodio fra Antonio Musa iz Chicaga, ravnatelj Hrvatskog etničkog instituta i župnik Župe sv. Jeronima. Pod svetom misom su pjevale hrvatske klape, a na orguljama je svirao Ivan Heller iz Milwaukeeja. Fra Antonio je potaknuo zajednicu da njeguje svoje hrvatsko ime, jezik, kulturu te nadasve prenosi kršćansku vjeru novim generacijama, prenosi dijaspora.hr .

'Croatian Fest' u Louisiani okupio veliki broj Hrvata iz svih dijelova SAD-a

U slavljeničkoj atmosferi, Belle Chasse je odjekivao istinskim hrvatskim ponosom tijekom ovih dana festivala.


Autor: CroExpress Datum objave: 24.04.2024.