Bivši pomorac Ivan Dadić iz Splita otkrio je svoju strast prema kovačkom zanatu na neobičan način – slučajno naletivši na djedovu radionicu i pronašavši ručno izrađeni kovački nakovanj od željezničkog tračnog praga.

Ta slučajna, ali sudbonosna susretljivost s kovačkim alatima potaknula je Ivana da se potpuno posveti ovom starom zanatu.

Od tog trenutka, Ivan je uložio vrijeme i trud u učenje tradicionalnih metoda kovačkog zanata, istovremeno eksperimentirajući s modernim tehnikama. Njegova radionica postala je mjesto gdje se susreću tradicija i inovacija, odražavajući Ivanovo uvjerenje da kovanje nije samo fizički proces, već oblik poezije koji omogućuje izražavanje duše i uma u metalu.

Ivanova priča nije ostala nezapažena. Prije nego što je postala poznata u Hrvatskoj, njegova inspirativna životna putanja privukla je pažnju njemačkih medija. Poznati njemački medijski kanal ARTEde snimio je dokumentarni film koji istražuje čuvanje tradicionalnog načina života, a Ivan Dadić i njegova kovačnica u Muću dobili su zasluženu pozornost u tom filmu.

U kratkom opisu ovog dokumentarca, Ivan je opisan kao samouki majstor kovačkog zanata. Nakon što je doživio krizu identiteta, Ivan je napustio svoju obuku za kapetana broda kako bi se posvetio svom istinskom pozivu – kovačkom zanatu, samostalno učeći stari zanat i ponovno otkrivajući svoje strasti i talente.

Ivanova priča nije samo priča o prelasku iz jednog zanimanja u drugo; to je priča o hrabrosti, ustrajnosti i pronalaženju istinskog poziva, bez obzira na prepreke. Njegova ljubav prema kovačkom zanatu i njegova posvećenost tradiciji čine ga inspiracijom ne samo za lokalnu zajednicu, već i za sve ljude koji traže svoj put i svrhu u životu.


Autor: CroExpress/Ivan Novokmet Datum objave: 08.05.2024.