Autor: Rade Popadić/Crometeo

Jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo oko 17 sati područje Trogira i zapadnih Kaštela, a između 18 i 19 zahvatilo je šire splitsko područje, otoke Hvar i Brač te Zamosorje. Zadnja 24 sata, do 20 sati, u Ljubitovici u zaleđu Trogira pale su čak 183 litre po kvadratnom metru. Slijedi Kaštel Gomilica u kojem su zadnja 24 sata pale 164 litre, od čega samo u večernjem nevremenu 88 litara.

Kišno nevrijeme pogodilo je i sam Split. U ranim večernjim satima palo je 50 do 70 litata kiše po kvadratnom metru, a zadnja 24 sata količina je premašila 100 litara. To znači da je samo u jedan dan značajno premašena mjesečna prosječna količina oborina. Žrnovnica je dobila 57 litara, Milna na Braču 45, a Stari Grad na Hvaru 59 litara.

Iza 20 sati nevrijeme se nastavilo kretati prema Imotskom i Omiškom području. Na cijelom spomenutom području zabilježeni su veliki problemi zbog obilnih oborina koje su pale u kratko vrijeme. U Trogiru, Kaštelima, Solinu, Splitu, i istočnim predgrađima zabilježene su poplavljene prometnice, obiteljska dvorišta, podrumi i poslovni objekti.

Županijski centar 112 Split u vremenu od 18 do 20 sati zaprimio je više od 500 poziva građana sa šireg splitskog područja, zabilježene su poplave podruma, prizemlja stanova i kuća. Na četiri mjesta zabilježeni su padovi stabala preko prometnice.

Zbog loših vremenskih uvjeta dogodila se i prometna nesreća na cesti D8 kroz Kaštela u kojoj je oborena pješakinja. U Trilju su zbog udara groma intervenirali vatrogasci, a svi DVD-ovi s područja županije su tijekom večeri na intervencijama. Broj prijavljenih intervencija tijekom večeri nadilazio je raspoložive snage, pa se očekuje da će vatrogasci na terenu biti cijelu noć.

Također, poplavljena je osnovna škola u Segetu Donjem. Zbog oborinskih voda na prometnicama stvarale su se velike gužve na prilazima gradovima, a nekoliko je automobila ostalo u kvaru.

Datum objave: 11.09.2014.