Autor: Zvonko B. Ranogajec (SAD)

Danas se o iseljenicima vrlo rijetko govori u medijama, o njima se ne raspravlja na sjednicama Vlade. Oni su postala rijetka tema i u Hrvatskom saboru! Kao da nikome više nije stalo do veza matične države sa svojim iseljenicima. Za mnoge političare u domovini oni kao da i ne postoje!

Danas je hrvatsko iseljeništvo razočarano, nepovjerljivo prema domovinskim političarima, podijeljeno, apatično i zatvoreno u svoje čahure. Zašto? Negativno i veoma, veoma netočno štetno mišljenje o hrvatskom iseljeništvu učinili su dobrim dijelom pojedini hrvatski mediji,
koji su javnost ‚hranili‘ isključivo negativnim, iako ponekad i opravdanim pričama o pojedincima koji su povratak u Hrvatsku iskoristili za svoj osobni interes.

U Hrvatskoj je bilo, i ima ih još uvijek veliki broj onih koji su se većem povratku hrvatskih iseljenika protivili zbog straha i jala da bi u demokratskom svijetu i u sustavu slobodnog tržišta educirani i uspješni iseljenički poduzetnici mogli ugroziti njihov monopol u privatizaciji državnih poduzeća!

Jedan dio hrvatske javnosti ideološki je zaslijepljen mišljenjem kako je za Republiku Hrvatsku veoma štetno povezivanje s iseljeništvom, u kojem dominiraju nazadne i ekstremno desničarske skupine, koje žele Hrvatsku vratiti u prošlost! Naravno, to je sasvim pogrešno predstavljanje hrvatskog iseljeništva.

Bez obzira na izgubljeno povjerenje, opći dojam hrvatskih iseljenika diljem svijeta je da današnja vlast u Hrvatskoj, kao i one prijašnje dvije vlade nisu znale ili nisu željele iskrene odnose i suradnju s iseljenim Hrvatima, ili je nešto treće?

Kako i na koji način je Hrvatska radiotelevizija HRT-a – HTV-a (koja je najsnažnije oruđe u društvenim zbivanjima) ignorirala i još i danas ignorira iseljenu Hrvatsku i zašto?

Bez obzira na osjećaj samoisticanja odlučio sam napisati ovaj informativan članak sa argumentima i primjerima! Iako u članku ponavljam mnogo toga već rečenoga i napisanog, mudro i pametno je ponavljati činjenice koje mi iseljeni i domovinski Hrvati ne smijemo zaboraviti. Postojanje i dostupnost informacija su veoma značajni preduvjeti za svako društvo, pa tako i za naše hrvatsko, jer ‚Istina će vas osloboditi‘, kaže Evanđelje po Ivanu!

Osobno sam, a vjerujem da u tome nisam usamljen, zaprepašten činjenicom da smo ostvarivši slobodu i državu, u nekim segmentima otkrili i svoje najnegativnije porive. Bila bi velika greška pisati samo o negativnim pojavama domovinskih Hrvata, a ne pisati i o negativnim pojavama iseljenih Hrvata!

Jedan od tih najnegativnijih poriva nedvojbeno je, htjeli mi to priznati il ne, da su mnogi iseljeni i domovinski Hrvati počeli tražiti način na koji će utirati svoj vlastiti put, i koji će uglavnom ovisiti o njima samima, bez Boga, i našega Spasitelja Isusa Krista.

Potpuno nepravilan, nezdrav i nekršćanski odnos je današnje hrvatske Vlade prema braniteljima Domovinskog rata!

Tragedija svih nas Hrvata su današnji negativni i toliko štetni nesporazumi, odnosi i surađivanja između iseljene i domovinske Hrvatske, koji će imati nesagledive posljedice u budućnosti.  Umjesto početka jednog novog i stabilnog odnosa koji bi ujedinio ova dva tijela povezana zajedničkim korijenjima, a rastavljena nedaćama života, izvandomovinski i domovinski Hrvati počeli su polako, ali možda čak i nepovratno se udaljivati! Jedni i drugi počeli su stavljati svoje osobne interese ispred nacionalnih hrvatskih interesa, a sve u ime domoljublja!

Ako nastavimo ignorirati ove činjenice i jednostavno nastavimo se praviti kao da ovi problemi ne postoje, vrlo brzo naći ćemo se u situaciji kada iseljeni Hrvati i domovinski Hrvati neće više biti u mogućnosti da si sami pomognu! Bože, oprosti nam, jer zaista ne znamo što činimo!

Vrijeme koje je pred nama, moramo iskoristiti kako bi pravilno razumijeli što nam je sada činiti ili ne činiti kako bi naši odnosi i suradnja, koji su iznimno loši i veoma zabrinjavajući, bili u skladu s Božjom riječi, Svetim pismom, Biblijom. Naša je dužnost i odgovornost da to činimo radi naše djece i generacije Hrvata koje dolaze poslije nas.

Za nas iseljene i domovinske Hrvate mnogo je važnije ne ignorirati ove činjenice o odnosima i suradnji između iseljene i domovinske Hrvatske prema odnosu kako će nas Europa ocijeniti ili možda eventualno prihvatiti u svoju zajednicu, jer je riječ o Božjim bratskim odnosima i suradnji između iseljene i domovinske Hrvatske.

Mi, Hrvati, mali smo narod. Ali nije tragedija biti brojčano malim narodom, nego je tragedija kada se taj mali narod međusobno dijeli i ne slaže!

‘Ako je u sebi nesložno, svako će kraljestvo propasti. Ni jedan grad ili dom, ako je u sebi nesložan, neće opstati!’ (Matej 12,25)

‘Istina će vas osloboditi’ kaže Evanđelje po Ivanu, a istina je da ‚Nema pravedna ni samo jednoga; nema razumna, nema nikoga koji traži Boga. Svi su zastranili, zajedno se pokvarili. Nema ni jednoga jedinoga koji čini dobro. Njihovo je grlo otvoren grob, jezicima svojim varaju, zmijski je otrov za njihovim ustima. Usta su im puna kleveta i gorčine. Noge su im brze na proljevanju krvi; nema straha Božjega pred njihovim očima!’

To su upozoravajuće ali i spasonosne Božje riječi istine za sve nas iseljene i domovinske Hrvate, htjeli mi priznati ili ne!

Datum objave: 22.08.2014.