Crkva danas pred nas stavlja lik sv. Josipa. Iako u Bibliji nemamo zabilježene ni jedne njegove riječi, Josipov lik i djelo ipak nam snažno govore o Bogu. Josip je čovjek Božjih planova.

Ne znamo kada i kako se odlučio uzeti Mariju za ženu, no znamo da je time za njega započeo nepredvidiv, blagoslovljen, ali i težak put. No put koji je neprocjenjiv za čovječanstvo. Teško razumljive i prihvatljive situacije za njega započinju kada je Marija zatrudnjela po Duhu Svetom.

Kada je Marija Josipu došla priopćiti da je trudna, Josip nije mogao pomisliti ništa drugo nego da je prevaren.

I tada je Bog, u snu preko anđela, intervenirao jer razum ovakvu situaciju ne može prihvatiti. Da Bog nije intervenirao Josip bi vjerojatno napustio Mariju. Zanimljivo je da je Josip imao pravo ne samo ostaviti, nego i osramotiti Mariju. Marija je zbog preljuba mogla biti i kamenovana, no Josip ju je još i prije Božje intervencije, želio potajno napustiti kako joj ne bi priuštio sramotu da bude razotkrivena kao preljubnica.

Već ovdje vidimo da je Josip imao otvoreno srce za drugog čovjeka.

Muškarci, zamislite se u situaciji da vam pred oči dođe žena koju volite, koju planirate oženiti i kaže vam da je trudna, a vi znate da nemate ništa s tim.

Ni malo jednostavna situacija za Josipa.

Ili žene, zamislite da morate doći svome zaručniku na oči i reći da ste trudne po Duhu Svetom.

Josip je, nakon Božje intervencije u snu, povjerovao da se ovdje radi o njegovu planu. Kad je to shvatio, iako nije razumio prihvatio je Božji plan bez riječi, bez pitanja, bez prigovora. To uopće ne znači lagodan život za Josipa, ne znači da su problemi nestali, ne znači da su pitanja nestala.

Naprotiv, Josip mora i dalje upotrebljavati svu svoju ljudsku mudrost i snalažljivost, da spasi dijete i majku od mržnje Herodove, mora uložiti svu svoju zanatlijsku spretnost kako bi prehranio obitelj. Iako Josip nije mogao sve dokučiti, ali s vjerom se hrabro upušta u Božji plan.

Nikakvo čudo nije da su i u Hrvatskom saboru svojevremeno sv. Josipa izabrali za zaštitnika Hrvatske.

Pokraj sve jednostavnosti na izvanjskom planu i genijalnosti na duhovnom planu Josip je blizak čovjeku, on jednako nadahnjuje intelektualca, političara, seljaka, radnika, bogatog i siromašnog, neukog i učenog.

Josipov život danas stoji pred nama kao veličanstveno duhovno remek djelo Božje milosti, ali i njegova vlastita sudjelovanja u tome. Utecimo se danas zato posebno zagovoru sv. Josipa u svojim životnim poteškoćama, pitanjima i dvojbama.


Sveti Josipe, ti brižni i sretni hranitelju najsvetijeg Djeteta, kojemu si bio djevičanski i zakoniti otac – budi i meni duhovni otac.

Rado ti se posvećujem i stavljam pod tvoju zaštitu.

Od sada te smatram svojim ocem i zaštitnikom,a ti mene smatraj svojim djetetomi daj da osjetim djelovanje tvoje moći i ljubavi. Zato mi izmoli milost obraćenja i ustrajnosti u dobru.

Daj da budem dionik tvoje dobrote. Sačuvaj u meni iskrenu i trajnu vezu s Bogom, duševni mir, duboku poniznost srca, savršeno slaganje s voljom Božjom.

Izmoli mi strpljivost u poteškoćama, čvrsto povjerenje u Providnost Božju, a iznad svega, goruću ljubav prema presvetim osobama Isusa i Marije. O mili, blagi, strpljivi, ponizni i sveti Josipe, uzmi nas sve za svoju djecu i budi nam uvijek dobar i vjeran otac.

Amen.


Svima koji nose ime Josip, Josipa, Jozo neka je sretan i blagoslovljen imendan. Sv. Josipe, moli za nas!

Autor: CroExpress, fra Stjepan Ivan Horvat Datum objave: 19.03.2021.