Autor: Z.S./Davor Pavuna Facebook

Poznati hrvatski znanstvenik koji već 28 godina radi u Švicarskoj, Davor Pavuna, na svom je Facebooku, u svom prepoznatljivom stilu, kritizirao konzumerizam suvremenog društva. Njegov napis prenosimo u cijelosti.

‘Imperijalizam bankaroida i slugana vlasti i profita!

Prije samo dvije generacije – svi smo vraćali prazne boce od mlijeka, piva i vina u trgovinu koja ih je vraćala u tvornice, tamo su se prale i ponovno se ulijevalo mlijeko, voda, vino … Boce su bile reciklirane, a mi nismo znali da je to u duhu 2014+ ekološkog pokreta!

– Vodu smo pili s izvora, iz cisterne, iz ruke ili iz staklene čaše, ne iz plastične boce kojih ima na tisuće bačenih po ulicama, nismo ni imali plastične vrećice.
– Svi smo hodali i penjali se po stepenicama. Nismo, za prijeći kilometar-dva, uzimali automobil, već smo uzimali bicikl ili išli pješke.
– Radili smo fizički i nismo trebali ići u klubove za mršavljenje i trčati po tekućoj traci koja troši struju…
– Imali smo jedan radio i televizor (rijetko) u kući, ne u svakoj sobi po jedan. Televizor je imao ekran kao kutija za pizzu, ne kao danas ekran veličine Slovenije.
– Imali smo sat na ručno navijanje, a u kuhinji smo radili ručno, ne s aparatima koji pojedu struje više nego proizvodi elektrana Krško.
– Imali smo (rijetko) telefon u kući, a danas ga svaka šuša nosi u džepu (većina imamo dva!)
– Ljudi su se vozili vlakom, a djeca su išla u školu pješke ili biciklom; ne kao danas mama-tata auto servisom.
– Naše su knjige služile drugoj, trećoj, četvrtoj generaciji, a sad svake godine kupujete nove za što treba posjeći šume i šume.
… Ljubav, Obitelj, Prijateljstvo, Zajedništvo i Suosjećanje su nam bili bitni i nismo ni znali za ‘ekološke’ pokrete … živjeli smo = NORMALNO!

… jer (cit. Abraham Lincoln) : ‘Nije bitno koliko godina proživiš u životu, već koliko istinskog života ima u godinama koje proživiš = NORMALNO.”


>>> Davor Pavuna: Evo koliko sati rada je potrebno za uspjeh

Datum objave: 03.10.2014.