Ove korizme djeca HKZ Svetog Leopolda Bogdana Mandića Geislingen i Blaženog Jakova Zadranina Göppingen skupljaju novac za najpotrebnije u Kolumbiji.

Ove korizme djeca HKZ Svetog Leopolda Bogdana Mandića Geislingen i Blaženog Jakova Zadranina Göppingen skupljaju novac za najpotrebnije u Kolumbiji. Oni će se u korizmi odricati za one najsiromašnije.

Košarice koje su podijeljene na prvu korizmenu nedjelju djeca će iste donijeti u crkvu na petu korizmenu nedjelju, 17.ožujka. Ovo je divna gesta HKZ na čelu sa njihovim vjeroučiteljima.

Inače, Hrvatska katolička zajednica bl. Jakova Zadranina u Göppingenu i Hrvatska katolička zajednica sv. Leopolda Mandića u Geislingenu nastale su novim ustrojem u biskupiji Rottenburg-Stuttgart na području bivše HKM Göppingen 2005. godine. Misija je osnovana 1968. godine.

U sklopu reforme pastorala u biskupiji Rottenburg-Stuttgart i HKM Göppingen je decentralizirana te su 2005. njezinim granicama stvorene dvije hrvatske katoličke zajednice, koje se kao zajednice drugoga materinskog jezika pripajaju dušobrižničkim jedinicama. Hrvatska katolička zajednica bl. Jakova Zadranina u Göppingenu pripojila se dušobrižničkoj jedinici u Göppingenu (Sv. Marija, Krist Kralj). Druga Hrvatska katolička zajednica Geislingen sv. Leopolda Mandića je pripojena dušobrižničkoj jedinici u Geislingenu (Sv. Marija, Sv. Sebastijan i Sv. Ivan evanđelist).

Mise se na hrvatskom jeziku služe svake nedjelje u crkvi sv. Marije u Geislingenu i u crkvi Krista Kralja u Göppingenu. U zajednicama djeluju pastoralna vijeća. Uz redovite pastoralne djelatnosti, koje se odvijaju u zajednicama, posebno se vodi računa o vjerskoj pouci djece i mladih. Sakramentalna slavlja središnji su dio ovih zajednica, a tu su i godišnje prve pričesti, trogodišnje krizme, sakramenti krštenja i vjenčanja, dvogodišnje veliko-blagdanske ispovijedi, mjesečni pohod bolesnima, te ostali znakovi Božje prisutnosti.

Misija se trudi jednom godišnje organizirati duhovnu obnovu, povremeno manje susrete na određenu vjersku temu, te tjedne susrete manjih skupina (djece, mladih i odraslih), kako bi podržavala i razvijala duhovni, kulturni i nacionalni identitet svojih članova. Hodočašća i izleti, kulturne proslave i zabave, predavanja i izložbe, folklorni i sportski život sastavni su dio hrvatsko-vjerničke svakidašnjice u zajednicama. 

Zanimljivo je kako je na ostacima dvorca Helfestein kod Geislingen an der Steige postavljena dvojezična (hrvatski i njemački) spomen ploča, na kojoj stoji, kako je u tom dvorcu od 1356. do 1396. sa svojim suprugom Ulrichom V. od Helfesteina živjela bosanska vojvotkinja Marija Kotromanić, sestra bosanskoga kralja Stjepana II. Kotromanića, ugledna žena i kršćanska dobrotvorka hrvatskih korijena. Spomen ploču su 2011. godine postavili Hrvatska katolička zajednica Geislingen an der Steige i Grad Geislingen an der Steige. Hrvati se na tom mjestu rado okupljaju u molitvi i zajedništvu, prenosi KTA.


Autor: CroExpress Datum objave: 01.03.2024.