“Situacija je uistinu vrlo ozbiljna”, rekao je Stefan Genth, izvršni direktor njemačkog udruženja maloprodaje (HDE), dodavši da se malotrgovci osjećaju zaboravljenima u pandemiji.

U pismu, u koje je uvid dobila agencija Dpa a poslano je prošlog vikenda kancelarki Angeli Merkel, HDE traži “perspektivu” i ciljanu i učinkovitu pomoć za trgovine pogođene prekidom poslovanja.

Gotovo 50 tisuća trgovina s ukupno više od 250 tisuća zaposlenih prijeti zatvaranje ako se lockdown produlji, upozoravaju iz HDE-a.

“Ministar financija Olaf Scholz stalno najavljuje milijarde eura pomoći, no taj se novac de facto ne isplaćuje jer su prepreke za njegovo dobivanje jako velike”, rekao je Genth.

Za HDE, primarni cilj mora biti otvaranje trgovina čim zdravstvene vlasti dadu zeleno svjetlo. Nakon toga više ih ne bi trebalo zatvarati, drže u udruzi.

“Ne možemo samo ići iz jednog lockdowna u drugi”, poručio je Genth.

Čelnik njemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW) Marcel Fratzscher predviđa ozbiljne posljedice ako se produlji lockdown.

“Što dulje bude trajao, to će više kompanija dosegnuti granice svojih mogućnosti, to će ih više bankrotirati”, rekao je Fratzscher za list Augsburger Allgemeine.

“Više nije pitanje hoćemo li svjedočiti valu stečajeva već kada će on krenuti”, upozorio je taj ekonomski stručnjak.

Dodao je i da prijeti opasnost od povećanja nezaposlenosti.

Očekuje se da će njemačka vlada u utorak produljiti lockdown i nakon 10. siječnja, iako još nije jasno na koliko dugo, navodi Dpa.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 04.01.2021.