Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ustvrdio je u petak kako ima čvrsti dogovor s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem o političkoj suradnji i koaliranju pri uspostavi novih tijela vlasti u toj zemlji na temelju rezultata izbora provedenih 2. listopada.  

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) u četvrtak je objavilo preliminarne rezultate i u izboru za predsjednika Republike Srpske proglasivši Dodika pobjednikom, a ranije su objavljeni rezultati izbora za sve druge razine vlasti.

Nakon isteka rokova za podnošenje žalbi SIP će do 3. studenog objaviti konačne i potvrđene rezultate izbora, a nakon toga počinju teći rokovi za uspostavu novih tijela vlasti.

HDZ BiH, Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Stranka demokratske akcije (SDA), tri političke stranke koje su i do sada činile vlast na državnoj razini odnosno u entitetima, pojedinačno su dobile najveći broj glasova u utrci za Zastupnički dom parlamenta BiH te za parlamente dva entiteta, no postoje različite kalkulacije tko bi od njih u naredne četiri godine mogao nastaviti vladati, a tko će u oporbu.

Sigurna je jedino pozicija HDZ BiH, odnosno stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS), koje će i nakon izbora nastupati jedinstveno pa su nezaobilazne pri kreiranju novih parlamentarnih većina.

U slučaju bošnjačkih i građanskih stranaka postoji mogućnost da dosadašnji oporbeni blok, čiju okosnicu čine Naroda i pravda (NiP), SDP BiH i Naša stranka, okupi većinu i pošalje SDA u oporbu, kako na državnoj tako i na razini Federacije BiH.

Dodikov SNSD imat će apsolutnu većinu u parlamentu Republike Srpske i razmjernu većinu u Zastupničkom domu parlamenta BiH, no tamo će pet mandata imati i oporbeni blok, čija su okosnica Srpska demokratska stranka (SDS) i Partija demokratskog progresa (PDP), što je ujedno dovoljno da budu dio nove vladajuće većine.

Oporbene bošnjačke i građanske stranke preferiraju partnerstvo s SDS-om i PDP-om.  

Dodik je u izjavi novinarima u petak u Sarajevu potvrdio kako je moguće da njegova stranka na državnoj razini ostane izvan vlasti, no vjeruje kako će mu savezništvo s Čovićem osigurati da se to ipak ne dogodi.  

“Do sada je dogovoreno da ćemo se mi pratiti s HDZ-om. Čović i ja imamo taj dogovor i mi ćemo prije bilo kakvog razgovora s federalnim partnerima apsolutno definirati našu poziciju”, kazao je Dodik, kojemu se ulazak SDS i PDP-a u vlast na državnoj razini čini “lošom idejom”.

Sugerirao je kako bi takav scenarij mogao biti dodatni poticaj njegovim separatističkim planovima, potvrdivši kako ionako želi da RS što prije preuzme brojne ovlasti od države, a ne bude li to moguće taj bi entitet krenuo putem odvajanja od BiH.

“Možda će to samo ubrzati neke naše odluke, bez obzira što ovi iz Europe prijete”, kazao je Dodik.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 28.10.2022.